Toggle Navigation

 

Biftek u finom sosu

Eterična ulja estragona su ujedno i glavni sastojak ove biljke prijatnog mirisa i slatkastog ukusa. Kao začin, koristi se za pripremu mnogih jela od povrća, mesa i za pripremu sosova. Takođe, upotrebljava se i kao aromatik za vinsko i jabukovo sirće. U narodnoj medicini estragon je našao primenu u regulisanju tegoba sa varenjem (nadimanje, manjak apetita, želudačne tegobe).

Plativoo
Priprema

Biftek iseći, posoliti, pobiberiti i peći na zagrejanom maslinovom ulju i puteru oko 2 minuta sa svake strane. Izvaditi biftek sa strane i na istu masnoću dodati naseckan crni luk, slaninu, beli luk i šampinjone. Malo prodinstati, dodati paradajz pire, čeri paradajz i pavlaku za kuvanje. Sos posoliti, pobiberiti, posuti iseckanim svežim estragonom i origanom i promešati. U sos dodati meso, promešati i kuvati još par minuta sve zajedno. Na tanjir servirati pirinač, dodati biftek u finom sosu i poslužiti toplo.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 390 g

Energetska vrednost porcije - 490 kcal

Natrijum - 780 mg

Masti - 22 g

Masti (%) - 41 %

Zasićene masti - 8 g

Holesterol - 118 mg

Belančevine - 33 g

Belančevine (%) - 28 %

Ugljeni hidrati - 37 g

Ugljeni hidrati (%) - 33 %

Vlakna - 3 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 195 g

Energetska vrednost porcije - 245 kcal

Natrijum - 390 mg

Masti - 11 g

Masti (%) - 20.5 %

Zasićene masti - 4 g

Holesterol - 59 mg

Belančevine - 16.5 g

Belančevine (%) - 14 %

Ugljeni hidrati - 18.5 g

Ugljeni hidrati (%) - 16.5 %

Vlakna - 1.5 g

Broj osoba

4

Vreme pripreme

20 min.

Autor:

Kuhinjica

Sastojci

    • 500 g bifteka
    • 50 g dimljene slanine
    • 200 g šampinjona
    • 150 g crnog luka
    • 100 ml pavlake za kuvanje
    • 2 cena belog luka
    • 2 kašike maslinovog ulja
    • 10 g putera
    • 40 g paradajz pirea
    • 80 g čeri paradajza
    • so
    • biber
    • svež estragon
    • svež origano
    • 400 g barenog pirinča