Toggle Navigation

 

Biber but sa bademom i slaninom

Biber je jedan od najrasprostranjenijih i najvažnijih začina u kulinarstvu. Pod pojmom „biber“ obično se misli na crni biber koji se na tržištu može naći ceo, mleven, lomljen, sterilizovan ili dehidriran. Cela zrna bibera se obično stavljaju u supe i marinade.

Plativoo
Priprema

Svinjski but, posoliti i uvaljati u biber sa svih strana. Nožem napraviti džepove u butu, a zatim ga špikovati kockicama slanine i bademom. But peći u rerni zagrejanoj na 180°C oko 30 minuta.

Izvaditi iz rerne pa u tepsiju dodati posoljen krompir, preostali badem, preliti sokom od paradajza, vratiti u rernu i peći još 30 minuta.

Špikovani but iseći na šnicle i servirati uz pečeni krompir i bademe.

Jelo preliti saftom od pečenja i poslužiti.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 370 g

Energetska vrednost porcije - 435 kcal

Natrijum - 851 mg

Masti - 29 g

Masti (%) - 59 %

Zasićene masti - 8 g

Holesterol - 69 mg

Belančevine - 28 g

Belančevine (%) - 25 %

Ugljeni hidrati - 18 g

Ugljeni hidrati (%) - 16 %

Vlakna - 3 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 185 g

Energetska vrednost porcije - 217.5 kcal

Natrijum - 425.5 mg

Masti - 14.5 g

Masti (%) - 29.5 %

Zasićene masti - 4 g

Holesterol - 34.5 mg

Belančevine - 14 g

Belančevine (%) - 12.5 %

Ugljeni hidrati - 9 g

Ugljeni hidrati (%) - 8 %

Vlakna - 1.5 g

Broj osoba

4

Vreme pripreme

70 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

    • 600 g svinjskog buta
    • 100 g slanine
    • biber
    • so
    • 60 g badema
    • 3 kašike ulja
    • 200 ml paradajz soka
    • 600 g krompira