Toggle Navigation

 

Vesele lepinje

Najbolje – ekstra devičansko maslinovo ulje se dobija prvim ceđenjem sirovine, primenom isključivo mehaničkih postupaka, bez termičke obrade i bez primene hemijskih sredstava. Ono ujedno ima i najbolji ukus ali i najveći antioksidativni potencijal.

Plativoo
Priprema

Napraviti preliv od maslinovog ulja, usitnjenog belog luka, soka od jednog limuna, seckanog peršunovog lista i bosiljka.

Prepoloviti lepinje i zapeći ih u tiganju, a zatim premazati pripremljenim prelivom.

Na lepinje poređati listove zelene salate, oceđene sardine, polutke čeri paradajza, krastavac isečen na kolutove i crveni luk na listove.

Servirati lepinje na tanjir i poslužiti sa sokom od grejpfruta.

 

Iako ovaj obrok ima neznatno veći sadržaj masti od preporučenog, zbog kombinacije maslinovog ulja i morske ribe, dominiraju jednostruko i višestruko nezasićene masne kiseline koje imaju pozitivan efekat na organizam.
 

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 540 g

Energetska vrednost porcije - 615 kcal

Natrijum - 640 mg

Masti - 21 g

Masti (%) - 31 %

Zasićene masti - 3 g

Holesterol - 142 mg

Belančevine - 37 g

Belančevine (%) - 24 %

Ugljeni hidrati - 69 g

Ugljeni hidrati (%) - 45 %

Vlakna - 5 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 270 g

Energetska vrednost porcije - 307.5 kcal

Natrijum - 320 mg

Masti - 10.5 g

Masti (%) - 15.5 %

Zasićene masti - 1.5 g

Holesterol - 71 mg

Belančevine - 18.5 g

Belančevine (%) - 12 %

Ugljeni hidrati - 34.5 g

Ugljeni hidrati (%) - 22.5 %

Vlakna - 2.5 g

Broj osoba

4

Vreme pripreme

15 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

    • 4 lepinje
    • 4 lista zelene salate
    • 400 g sardine iz konzerve
    • 120 g čeri paradajza
    • 100 g krastavaca
    • 100 g crvenog luka
    • 2 kašike maslinovog ulja
    • 2 cena belog luka
    • sok od jednog limuna
    • peršunov list
    • bosiljak
    • 800 ml soka od grejpfruta - napitak