Toggle Navigation

 

Pikantne punjene lepinje

Neka istraživanja pokazala su da grejpfrut ili sok od ovog voća, u sklopu uravnotežene ishrane, može doprineti boljoj regulaciji telesne mase, a samim tim i poboljšanju kontrole šećerne bolesti, naročito kod gojaznih osoba koje su dijabetičari.

Plativoo
Priprema

Lepinjama odseći gornji deo i izvaditi sredinu.

Kuvanu šargarepu, kisele krastavce, ljutu papričicu, šunku i pečurke sitno iseći, začiniti i izmešati, pa napuniti izdubljene lepinje.

Umutiti jaja i jogurt, pa zatim preliti napunjene lepinje i sve zapeći u rerni na 200*C, oko 10 minuta.

Uz doručak poslužiti sok od grejpfruta.

 

Umesto uobičajenih namaza koji uvek imaju visok sadržaj masti, mogu se koristiti ”domaći” namazi od povrća kojima možete dodati malu količinu kvalitetnih suhomesnatih proizvoda, ili još bolje, barenog mesa. U tu svrhu može poslužiti meso preostalo od prethodnog dana.
 

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 450 g

Energetska vrednost porcije - 450 kcal

Natrijum - 1400 mg

Masti - 7 g

Masti (%) - 14 %

Zasićene masti - 2 g

Holesterol - 120 mg

Belančevine - 21 g

Belančevine (%) - 19 %

Ugljeni hidrati - 75 g

Ugljeni hidrati (%) - 67 %

Vlakna - 4 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 225 g

Energetska vrednost porcije - 225 kcal

Natrijum - 700 mg

Masti - 3.5 g

Masti (%) - 7 %

Zasićene masti - 1 g

Holesterol - 60 mg

Belančevine - 10.5 g

Belančevine (%) - 9.5 %

Ugljeni hidrati - 37.5 g

Ugljeni hidrati (%) - 33.5 %

Vlakna - 2 g

Broj osoba

4

Vreme pripreme

30 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

    • 4 lepinje
    • 100 g kuvane šargarepe
    • 100 g kiselih krastavaca
    • 100 g pečuraka
    • 100 g šunke
    • 2 jaja
    • 200 ml jogurta od obranog mleka
    • origano
    • so
    • 800 ml soka od grejpfruta