Oprane i očišćene rotkvice i mladi luk sitno iseći, staviti u činiju sa sve tri vrste salate - zelena, rukola i matovilec, posoliti i preliti maslinovim uljem i jabukovim sirćetom.
Promešati salatu i servirati na tanjir.
Poslužiti uz integralni hleb i sok od pomorandže.
Matovilac je sitna, jednogodišnja biljka iz porodice valerijane. Ova popularna salata hladnog dela godine se može sejati i u kasnu jesen jer dobro podnosi zimu, pa se bere u rano proleće kao prva salata i predstavlja odličan izvor gvožđa, vitamina C i folata koji su neophodni za apsorpciju i iskorišćenje gvožđa u organizmu.
Porcija za odraslu osobu - 530 g
Energetska vrednost porcije - 495 kcal
Natrijum - 650 mg
Masti - 8 g
Masti (%) - 14 %
Zasićene masti - 2 g
Holesterol - 0 mg
Belančevine - 15 g
Belančevine (%) - 12 %
Ugljeni hidrati - 92 g
Ugljeni hidrati (%) - 74 %
Vlakna - 13 g
Porcija za odraslu osobu - 265 g
Energetska vrednost porcije - 247.5 kcal
Natrijum - 325 mg
Masti - 4 g
Masti (%) - 7 %
Zasićene masti - 1 g
Holesterol - 0 mg
Belančevine - 7.5 g
Belančevine (%) - 6 %
Ugljeni hidrati - 46 g
Ugljeni hidrati (%) - 37 %
Vlakna - 6.5 g