Toggle Navigation

 

Tri zeleniša

Iz perspektive nutricioniste ovo predstavlja odličan izbor za početak dana, budući da se radi o obroku koji se odlikuje obiljem dijetnih vlakana i odlično izbalansiranim odnosom ugljenih hidrata, masti i belančevina.

Plativoo
Priprema

Oprane i očišćene rotkvice i mladi luk sitno iseći, staviti u činiju sa sve tri vrste salate - zelena, rukola i matovilec, posoliti i preliti maslinovim uljem i jabukovim sirćetom.

Promešati salatu i servirati na tanjir.

Poslužiti uz integralni hleb i sok od pomorandže.

 

Matovilac je sitna, jednogodišnja biljka iz porodice valerijane. Ova popularna salata hladnog dela godine se može sejati i u kasnu jesen jer dobro podnosi zimu, pa se bere u rano proleće kao prva salata i predstavlja odličan izvor gvožđa, vitamina C i folata koji su neophodni za apsorpciju i iskorišćenje gvožđa u organizmu.
 

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 530 g

Energetska vrednost porcije - 495 kcal

Natrijum - 650 mg

Masti - 8 g

Masti (%) - 14 %

Zasićene masti - 2 g

Holesterol - 0 mg

Belančevine - 15 g

Belančevine (%) - 12 %

Ugljeni hidrati - 92 g

Ugljeni hidrati (%) - 74 %

Vlakna - 13 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 265 g

Energetska vrednost porcije - 247.5 kcal

Natrijum - 325 mg

Masti - 4 g

Masti (%) - 7 %

Zasićene masti - 1 g

Holesterol - 0 mg

Belančevine - 7.5 g

Belančevine (%) - 6 %

Ugljeni hidrati - 46 g

Ugljeni hidrati (%) - 37 %

Vlakna - 6.5 g

Broj osoba

4

Vreme pripreme

10 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

    • 2 veze mladog luka
    • 2 veze rotkvica
    • so
    • maslinovo ulje
    • 2 kašike jabukovog sirćeta
    • 100 g rukole
    • 1 komad zelena salata
    • 200 g matovilac salate
    • 400 g integralnog hleba
    • 800 ml soka od pomorandže