Toggle Navigation

 

Patlidžan smotuljci

Plavi patlidžan je izuzetno zdrav za srce jer sadrži znatne količine kalijuma, minerala koji pomaže u normalizaciji krvnog pritiska. Patlidžan sadrži biološki aktivne fitohemikalije – saponin i antocijan nasunin za koje se smatra da imaju antioksidativna, antialergijska, protivzapaljenska i antikancerogena svojstva.

Plativoo
Priprema

Patlidžan iseći na tanke režnjeve i na svaki staviti list pršute i kolut mocarele.

Začiniti, uviti u smotuljke i izgrilovati na zagrejanom maslinovom ulju.

Smotuljke servirati na rukoli i poslužiti uz crni hleb i jogurt.

 

Jogurt je mlečno-kiseli napitak koji se dobija fermentacijom laktoze pod dejstvom Lactobacillus bulgaricus-a. U nutritivnom pogledu jogurt je odlična namirnica bogata proteinima, ugljenim hidratima, i kalcijumom. S obzirom na to da laktoza u procesu fermentacije prelazi u mlečnu kiselinu, jogurt je posebno je pogodan je za osobe koje ne podnose mlečni šećer (laktozu).
 

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 530 g

Energetska vrednost porcije - 550 kcal

Natrijum - 1530 mg

Masti - 16 g

Masti (%) - 26 %

Zasićene masti - 1 g

Holesterol - 14 mg

Belančevine - 37 g

Belančevine (%) - 27 %

Ugljeni hidrati - 66 g

Ugljeni hidrati (%) - 47 %

Vlakna - 12 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 265 g

Energetska vrednost porcije - 275 kcal

Natrijum - 765 mg

Masti - 8 g

Masti (%) - 13 %

Zasićene masti - 0.5 g

Holesterol - 7 mg

Belančevine - 18.5 g

Belančevine (%) - 13.5 %

Ugljeni hidrati - 33 g

Ugljeni hidrati (%) - 23.5 %

Vlakna - 6 g

Broj osoba

4

Vreme pripreme

15 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

    • 500 g patlidžana
    • 120 g pršute
    • 150 g mocarele
    • 2 kašike maslinovog ulja
    • biber
    • so
    • 120 g rukole
    • 400 g crnog hleba
    • 800 ml jogurta od obranog mleka