Toggle Navigation

 

Salata sa tunjevinom (posno)

Iako su se nekada salate služile isključivo kao dodatak uz pečenja i druga jela od mesa, one se danas mogu služiti kao predjelo ili samostalno jelo. Ne zaboravite da višak masnoće u konzervi ocedite kako bi se smanjio sadržaj masti i ukupna energetska vrednost porcije.

Plativoo
Priprema

Zelenu salatu iseći na rezance, pomešati sa rukolom, šargarepom, sitno naseckanim paradajzom i crvenim lukom.

Dodati tunjevinu, peršun, so i biber. Sve sastojke dobro promešati, servirati i poslužiti uz crni hleb i sok od višnje.

 

Ovaj obrok sadrži više belančevina u odnosu na preporučene vrednosti, što ne predstavlja problem za većinu zdravih osoba. Osobe koje iz zdravstvenih razloga moraju da smanje unos belančevina, moraju da prilagode recept u skladu sa smernicama dobijenim od svog lekara.
 

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 530 g

Energetska vrednost porcije - 545 kcal

Natrijum - 1180 mg

Masti - 10 g

Masti (%) - 17 %

Zasićene masti - 1 g

Holesterol - 28 mg

Belančevine - 35 g

Belančevine (%) - 27 %

Ugljeni hidrati - 74 g

Ugljeni hidrati (%) - 56 %

Vlakna - 7 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 265 g

Energetska vrednost porcije - 272.5 kcal

Natrijum - 590 mg

Masti - 5 g

Masti (%) - 8.5 %

Zasićene masti - 0.5 g

Holesterol - 14 mg

Belančevine - 17.5 g

Belančevine (%) - 13.5 %

Ugljeni hidrati - 37 g

Ugljeni hidrati (%) - 28 %

Vlakna - 3.5 g

Broj osoba

4

Vreme pripreme

15 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

    • 50 g rukole
    • 100 g crvenog luka
    • 360 g konzervisane tunjevine
    • 150 g paradajza
    • 150 g narendane šargarepe
    • peršunov list
    • so
    • biber
    • 400 g crnog hleba
    • 800 ml soka od višnje
    • 1 zelena salata