Toggle Navigation

 

Punjeni šampinjoni sa pelatom (posno)

šampinjoni se, kao i ostale pečurke, zbog svoje sunđeraste strukture ne peru direktno u vodi, već se čiste četkom ili brišu vlažnom krpom, najbolje natopljenom u rastvoru sirćeta. Gratiniranjem u rerni, pečurke su bezbedne za konzumaciju.

Plativoo
Priprema

Klobuke šampinjona poređati u tepsiju, začiniti i peći u zagrejanoj rerni na 200*C, oko 10 minuta.

Na drugoj polovini ulja propržiti naseckan beli luk, dodati paradajz pelat, začine i malo propržiti.

Izvaditi pečurke na tanjir, preliti sokom od limuna i napuniti ih pripremljenim pelatom.

Na svaki punjeni šampinjon staviti masline.

Uz punjene šampinjone poslužiti crni hleb i sok od grejpfruta.

 

U ovom obroku, koji se odlikuje nešto većim udelom masnoća u ukupnoj energetskoj vrednosti porcije, dominiraju nezasićene masne kiseline poreklom iz maslina i maslinovog ulja.
 

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 510 g

Energetska vrednost porcije - 390 kcal

Natrijum - 850 mg

Masti - 16 g

Masti (%) - 38 %

Zasićene masti - 1 g

Holesterol - 0 mg

Belančevine - 12 g

Belančevine (%) - 12 %

Ugljeni hidrati - 49 g

Ugljeni hidrati (%) - 50 %

Vlakna - 9 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 255 g

Energetska vrednost porcije - 195 kcal

Natrijum - 425 mg

Masti - 8 g

Masti (%) - 19 %

Zasićene masti - 0.5 g

Holesterol - 0 mg

Belančevine - 6 g

Belančevine (%) - 6 %

Ugljeni hidrati - 24.5 g

Ugljeni hidrati (%) - 25 %

Vlakna - 4.5 g

Broj osoba

4

Vreme pripreme

30 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

    • 800 g šampinjona
    • sok od jednog limuna
    • 400 g paradajz pelata
    • 2 cena belog luka
    • 2 kašike maslinovog ulja
    • peršun
    • bosiljak
    • so
    • biber
    • 100 g maslina
    • 200 g crnog hleba
    • 800 ml soka od grejpfruta