Toggle Navigation

 

In salata

Crveni luk je poznat kao prirodni antibiotik i antipiretik. Iako se danas mogu naći sorte luka sa blagim ukusom, birajte luk sa najjačim ukusom, jer se pokazalo da one vrste koje imaju najjači ukus imaju i najjaču ukupnu antioksidativnu aktivnost.

Plativoo
Priprema

Sitno iseckan crveni luk pomešati sa senfom i balzamiko sirćetom. Pobiberiti, posoliti i uz stalno mešanje sipati po malo maslinovog ulja.

Na tanjir servirati rukolu i paradajz isečen na kriške, preliti pripremljenim dresingom, a preko narendati parmezan.

Poslužiti uz crni hleb i sok od grejpfruta.

 

In salata je obrok bogat dijetnim vlaknima i sa idealno izbalansiranim odnosom masti, belančevina i ugljenih hidrata, pa je pogodna za ishranu svih članova porodice.
 

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 480 g

Energetska vrednost porcije - 460 kcal

Natrijum - 1070 mg

Masti - 13 g

Masti (%) - 26 %

Zasićene masti - 3 g

Holesterol - 11 mg

Belančevine - 18 g

Belančevine (%) - 16 %

Ugljeni hidrati - 67 g

Ugljeni hidrati (%) - 58 %

Vlakna - 9 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 240 g

Energetska vrednost porcije - 230 kcal

Natrijum - 535 mg

Masti - 6.5 g

Masti (%) - 13 %

Zasićene masti - 1.5 g

Holesterol - 5.5 mg

Belančevine - 9 g

Belančevine (%) - 8 %

Ugljeni hidrati - 33.5 g

Ugljeni hidrati (%) - 29 %

Vlakna - 4.5 g

Broj osoba

4

Vreme pripreme

15 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

    • 600 g paradajza
    • 200 g rukole
    • 100 g crvenog luka
    • 2 kašike maslinovog ulja
    • 20 g senfa
    • 2 kašike balzamiko sirćeta
    • so
    • biber
    • 50 g parmezana u komadu
    • 400 g crnog hleba
    • 800 ml soka od grejpfruta