Koprivu oprati, staviti u vrelu vodu, kratko obariti i ohladiti.
Za to vreme iseckati paradajz, krastavac, crveni luk i papriku.
Povrće i koprivu staviti u činiju, posoliti, pobiberiti i preliti uljem i sirćem.
Salatu promešati i servirati na tanjir.
Poslužiti uz krišku crnog hleba i sok od pomorandže.
Zbog visoke koncentracije kalijuma u svom sastavu kopriva ima diuretski efekat odn. utiče na pojačano lučenje mokraće, pa se koristi u lečenju upale mokraćnih puteva i u prevenciji nastanka bubrežnog kamenca. Ne sme se koristiti neprokuvana jer može da ošteti bubrege.
Porcija za odraslu osobu - 490 g
Energetska vrednost porcije - 460 kcal
Natrijum - 940 mg
Masti - 10 g
Masti (%) - 20 %
Zasićene masti - 1 g
Holesterol - 0 mg
Belančevine - 14 g
Belančevine (%) - 12 %
Ugljeni hidrati - 76 g
Ugljeni hidrati (%) - 68 %
Vlakna - 8 g
Porcija za odraslu osobu - 245 g
Energetska vrednost porcije - 230 kcal
Natrijum - 470 mg
Masti - 5 g
Masti (%) - 10 %
Zasićene masti - 0.5 g
Holesterol - 0 mg
Belančevine - 7 g
Belančevine (%) - 6 %
Ugljeni hidrati - 38 g
Ugljeni hidrati (%) - 34 %
Vlakna - 4 g