U tiganju na zagrejanom ulju propržiti crni luk i šargarepu isečene na kocke, dodati kratko blanširanu i iseckanu koprivu i naliti vodom. Čorbu začiniti i zgusnuti je klajsterom, odnosno umućenim brašnom i vodom. Na kraju dodati pavlaku i servirati.
Kopriva se veoma retko nalazi na trpezi iako je veoma ukusna i lako se priprema. Iako raste svuda, nastojte da je berete na mestima gde nema puno prašine i saobraćaja. Vodite računa da je konzumirate samo termički obrađenu jer sveža može da ošteti bubrege.
Porcija za odraslu osobu - 330 g
Energetska vrednost porcije - 130 kcal
Natrijum - 420 mg
Masti - 4 g
Masti (%) - 29 %
Zasićene masti - 1 g
Holesterol - 3 mg
Belančevine - 4 g
Belančevine (%) - 11 %
Ugljeni hidrati - 20 g
Ugljeni hidrati (%) - 60 %
Vlakna - 4 g
Porcija za odraslu osobu - 165 g
Energetska vrednost porcije - 65 kcal
Natrijum - 210 mg
Masti - 2 g
Masti (%) - 14.5 %
Zasićene masti - 0.5 g
Holesterol - 1.5 mg
Belančevine - 2 g
Belančevine (%) - 5.5 %
Ugljeni hidrati - 10 g
Ugljeni hidrati (%) - 30 %
Vlakna - 2 g