Odseći vrhove luka, izdubiti, poređati u tepsiju, preliti sa malo vode i peći u zagrejanoj rerni 20 minuta na 200*C. Izvađenu sredinu luka propržiti na zagrejanom ulju, dodati papriku isečenu konkase, iseckan beli luk, začine i ranije pripremljen pirinač. Smesom napuniti luk, a ostatak sipati oko luka. Preliti biljnom pavlakom, posuti rendanim trapistom i vratiti u rernu da se peče jos 15-ak minuta. Servirati na tanjir i poslužiti uz tost i sok od pomorandže.
Crveni luk se ubraja među najstarije lekovite biljke. Poznat je kao prirodni antibiotik i antipiretik a osnovu biološke vrednosti čine minerali i vitamini. Crveni luk je najbolje jesti sirov ili što manje termički obrađen jer dugotrajno izlaganje visokoj temperaturi uništava njegove korisne sastojke.
Porcija za odraslu osobu - 370 g
Energetska vrednost porcije - 455 kcal
Natrijum - 5 mg
Masti - 16 g
Masti (%) - 32 %
Zasićene masti - 4 g
Holesterol - 7 mg
Belančevine - 12 g
Belančevine (%) - 11 %
Ugljeni hidrati - 61 g
Ugljeni hidrati (%) - 57 %
Vlakna - 560 g
Porcija za odraslu osobu - 185 g
Energetska vrednost porcije - 227.5 kcal
Natrijum - 2.5 mg
Masti - 8 g
Masti (%) - 16 %
Zasićene masti - 2 g
Holesterol - 3.5 mg
Belančevine - 6 g
Belančevine (%) - 5.5 %
Ugljeni hidrati - 30.5 g
Ugljeni hidrati (%) - 28.5 %
Vlakna - 280 g