Sazrevanje banana može se ubrzati stavljanjem plodova u papirne vreće. Zrele banane se mogu držati u frižideru do dve nedelje da zadrže svežinu.
Kivi nazivaju voćem večne mladosti. Izuzetno je bogat vitaminima i mineralima, a naučnici su utvrdili da svež kivi u svakodnevnoj ishrani jača efikasnost belih krvnih zrnaca u obnavljanju oštećenog DNK.
Jagode su veoma osetljivo voće. Zato ih operite neposredno pre nego što ćete ih poslužiti ili iskoristiti za pripremu poslastice. Ne odstranjujte ni zelenu kapicu i peteljku, sve dok niste pažljivo oprali i posušili voće. Ovaj postupak će sprečiti da jagoda apsorbije vodu što može pokvariti ukus i teksturu voća.
Jagode su odličan izvor folne kiseline, vitamina C, a sadrže i fenole koji uz antioksidanse smanjuju rizik od karcinoma i srčanih bolesti. Uz to, jagode su dobar izvor dijetnih vlakana, koja deluju blagotvorno na organe za varenje, snižavaju nivo šećera i holesterola u krvi.
Neobičan dodatak ”egzotičnim” obrocima je mango. Plod manga je kruškolikog oblika, osetljiv na pritisak, pa se bere pre nego što potpuno sazri. Pošto u sredini ima veliku, tvrdu košticu, najbolje ga je seći sa strane na dasci za sečenje.
Banane se prvi put spominju u budističkim tekstovima još 600 godina pre n.e. Arapi su zaslužni za širenje njene konzumacije po afričkom kontinentu, a samo ime “banana“ dolazi od izmenjene arapske reči što znači “prst“.
Rum je alkoholno piće dobijeno destilacijom fermentisanog soka šećerne trske i melase kao proizvoda prerade šećera. Proizvode se tri tipa ruma: ekstra star, stari zlatni i svetli suvi, a najkvalitetniji su oni kubanskog porekla. Umesto pravog ruma, koji ima visok procenat alkohola, možete koristiti aromu ruma.
Nutritivni sastav korena đumbira je vrlo raznovrstan. Od minerala, đumbir u značajnijim količinama sadrži kalijum, bakar, magnezijum i mangan. Od vitamina sadrži vitamin C, vitamine B grupe, poput vitamina B6, pantotenske kiseline i niacina.
Rogač je bogat izvor vitamina i minerala (naročito kalcijuma), kao i nekih elemenata u tragovima. Masnoće se u njemu pojavljuju samo u neznatnim količinama, dok su od ugljenih hidrata zastupljeni fruktoza, pektin i lignin. Pektin i lignin su veoma značajni jer imaju sposobnost da vezuju holesterol u crevima, čime olakšavaju njegovo izbacivanje iz organizma i utiču na smanjenje njegove vrednosti u krvi.
Prilikom kupovine, ako je moguće, pomirišite cimet kako bi bili sigurni da ima karakterističan slatkasti miris po kojem ćete znati da je svež. Mleveni cimet daće istančan egzotičan ukus mesnim jelima od jagnjetine, piletine i mlevenog mesa.
Sladoled se spravlja od mleka ili pavlake, dodataka koji mu daju aromu i zaslađivača, najčešće šećera. Zbog visokog sadržaja mlečne masti, osim klasičnog sladoleda, danas se sve češće prave i poslastice na bazi smrznutog jogurta ili voćnog soka koje imaju znatno nižu energetsku vrednost.
Savršena poslastica za odmaranje posle napornog radnog dana. Ukusno i osvežavajuće piće koje će vam pomoći da se osećate dobro zahvaljujući blagotvornim sastojcima kajsije.
Istraživanja su utvrdila da crna čokolada snižava nivo adrenalina, noradrenalina, normetanefrina, kortikosterona i hormona stresa kortizola, a dodatni dokazi o koristi crne čokolade uključuju ‚‚delimičnu normalizaciju razlika povezanih sa stresom kod aktivnosti crevnih mikroba". Dovoljna dnevna konzumacija crne čokolade je 40 g.
Umesto ekstrakta vanile, može se koristiti šipka vanile. Najviše arome će dati ukoliko se stavi i zakuva zajedno sa mlekom ili ako se šipka nožem podeli na dva dela i izvade semenke koje se upotrebe za izradu jela (najčešće poslastice). Vanila se može izvaditi, oprati i osušiti i sačuvati u zatvorenoj posudi ili u šećeru do sledeće upotrebe.
Jagode su odličan izvor folne kiseline, vitamina C, a sadrže i fenole koji uz antioksidanse smanjuju rizik od karcinoma i srčanih bolesti. Uz to, jagode su dobar izvor dijetnih vlakana, koja deluju blagotvorno na organe za varenje, snižavaju nivo šećera i holesterola u krvi.
Coffe šejk može biti savršen desert za žurke. Umesto čokoladne torte ponudite vašim gostima laganu i zdravu poslasticu, koja će ih zasladiti i obradovati.
šejk je zdravo i osvežavajuće piće koje se pravi od voća, a može da sadrži i lomljeni led, smrznuti jogurt, mleko ili med. Voćni šejk nije kaloričan i prava je nutritivna bomba koja obiluje antioksidantima, biljnim vlaknima i drugim blagotvornim sastojcima.