Brašno upržiti na rastopljenom puteru.
Preliti sa mlekom, začiniti i kuvati dok se ne zgusne.
Po želji se mogu dodati i ostali začini, muskatni oraščić i dr.
Najčešće se bešamel sos koristi kao preliv u lazanjama, musakama i drugim jelima.
Porcija za odraslu osobu - 120 g
Energetska vrednost porcije - 200 kcal
Natrijum - 292 mg
Masti - 12 g
Masti (%) - 53 %
Zasićene masti - 7 g
Holesterol - 35 mg
Belančevine - 6 g
Belančevine (%) - 13 %
Ugljeni hidrati - 17 g
Ugljeni hidrati (%) - 34 %
Vlakna - 0 g
Porcija za odraslu osobu - 60 g
Energetska vrednost porcije - 100 kcal
Natrijum - 146 mg
Masti - 6 g
Masti (%) - 26.5 %
Zasićene masti - 3.5 g
Holesterol - 17.5 mg
Belančevine - 3 g
Belančevine (%) - 6.5 %
Ugljeni hidrati - 8.5 g
Ugljeni hidrati (%) - 17 %
Vlakna - 0 g