Toggle Navigation

 

Teletina sa domaćim rezancima

Teletina, u poređenju sa vrstama mesa koje se u našem području najčešće konzumiraju, ima brojne prednosti. Za razliku od govedine, svinjetine i jagnjetine ima znatno nižu energetsku vrednost, a više visokokvalitetnih belančevina uz manje masti.

Plativoo
Priprema

Balzamiko sirće sipati u šerpu, kuvati na laganoj vatri 10-ak minuta, dodati med, promešati i kuvati odnosno redukovati dok se ne zgusne.

Rastopiti puter, dodati brašno, blago upržiti i preliti mlekom. Kuvati bešamel sos dok se ne zgusne.

Teletinu iseći na šnicle, posoliti, pobiberiti i lagano peći na delu maslinovog ulja.

Preostalo ulje zagrejati u tiganju, dodati blitvu, posoliti i povremeno je okretati dok se blanšira.

Mlevene lešnike blago propržiti u suvom tiganju, dodati domaće rezance i promešati.

Servirati blitvu, domaće rezance sa lešnikom i teletinu i preliti bešamel sosom i redukovanim balzamikom.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 250 g

Energetska vrednost porcije - 580 kcal

Natrijum - 221 mg

Masti - 32 g

Masti (%) - 49 %

Zasićene masti - 9 g

Holesterol - 31 mg

Belančevine - 31 g

Belančevine (%) - 21 %

Ugljeni hidrati - 13 g

Ugljeni hidrati (%) - 30 %

Vlakna - 3 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 125 g

Energetska vrednost porcije - 290 kcal

Natrijum - 110.5 mg

Masti - 16 g

Masti (%) - 24.5 %

Zasićene masti - 4.5 g

Holesterol - 15.5 mg

Belančevine - 15.5 g

Belančevine (%) - 10.5 %

Ugljeni hidrati - 6.5 g

Ugljeni hidrati (%) - 15 %

Vlakna - 1.5 g

Broj osoba

4

Vreme pripreme

30 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

    • 600 g teletine
    • 2 kašike ulja
    • 400 g kuvanih domaćih rezanaca
    • 100 g mlevenih lešnika
    • 2 veze blitve
    • 15 g putera
    • 2 kašike brašna
    • 250 ml mleka
    • 100 ml balzamiko sirćeta
    • 20 g meda
    • so
    • biber
    • 2 kašike maslinovog ulja