Skuše začiniti, napuniti lovorovim listom, čenom belog luka i uviti u listiće slanine. Ranije obaren krompir iseći na manje komade i poređati oko skuše. Posuti dodatkom za jelo i preliti rastopljenim puterom. Zapeći skuše u zagrejanoj rerni 15- ak minuta na 180*C. Gotovu ribu posuti peršunovim listom i limunovim sokom i servirati.
Skuša pripada plavim ribama, a ona iz Jadranskog mora dostiže prosečnu težinu oko 700 g. Kalorična je i sa velikim sadržajem masti. Međutim, meso skuše ima dvostruko veći sadržaj vrednih omega-3 masnih kiselina od ostalih vrsta riba. Ukoliko imate problema sa masnoćama u krvi, izbacite dimljenu slaninu i puter, jer se na taj način znatno smanjuje količina zasićenih masnoća.
Porcija za odraslu osobu - 325 g
Energetska vrednost porcije - 715 kcal
Natrijum - 720 mg
Masti - 52 g
Masti (%) - 65 %
Zasićene masti - 16 g
Holesterol - 180 mg
Belančevine - 44 g
Belančevine (%) - 24 %
Ugljeni hidrati - 20 g
Ugljeni hidrati (%) - 11 %
Vlakna - 4 g
Porcija za odraslu osobu - 162.5 g
Energetska vrednost porcije - 357.5 kcal
Natrijum - 360 mg
Masti - 26 g
Masti (%) - 32.5 %
Zasićene masti - 8 g
Holesterol - 90 mg
Belančevine - 22 g
Belančevine (%) - 12 %
Ugljeni hidrati - 10 g
Ugljeni hidrati (%) - 5.5 %
Vlakna - 2 g