Toggle Navigation

 

Rižoto Trevizo

Crveni kupus sadrži daleko više zaštitnih fitohemikalija nego običan: sadržaj vitamina C je jednak, a ipak je antioksidantni kapacitet crvenog kupusa od šest do osam puta veći! Zbog toga se lekari slažu da konzumiranje crvenog kupusa može da bude korisno u prevenciji nekih bolesti.

Plativoo
Priprema

Crveni kupus sitno iseći i dinstati na zagrejanom ulju oko 10-ak minuta. Naliti vinom, začiniti i nastaviti sa kuvanjem dok ne omekša. Dodati kuvani pirinač i parmezan, promešati i posuti peršunom. Servirati rižoto na tanjir uz kriške paradajza i poslužiti.
Kupus može da se služi u sirovom stanju, svež ili kiseo. Kiseli kupus ima najviše pozitivnih uticaja na zdravlje. Može da se konzumira kratko termički obrađen (najčešće kuvan na pari) ili kratko pržen ili dinstan, najduže pet minuta. Međutim, kada se dugo kuva ili dinsta, kupus u potpunosti gubi svoju zaštitnu funkciju.
 

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 450 g

Energetska vrednost porcije - 370 kcal

Natrijum - 500 mg

Masti - 12 g

Masti (%) - 28 %

Zasićene masti - 3 g

Holesterol - 10 mg

Belančevine - 12 g

Belančevine (%) - 12 %

Ugljeni hidrati - 50 g

Ugljeni hidrati (%) - 60 %

Vlakna - 7 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 225 g

Energetska vrednost porcije - 185 kcal

Natrijum - 250 mg

Masti - 6 g

Masti (%) - 14 %

Zasićene masti - 1.5 g

Holesterol - 5 mg

Belančevine - 6 g

Belančevine (%) - 6 %

Ugljeni hidrati - 25 g

Ugljeni hidrati (%) - 30 %

Vlakna - 3.5 g

Broj osoba

4

Autor:

Kuhinjica

Sastojci

    • 500 g kuvanog pirinča
    • 500 g crvenog kupusa
    • 2 kašike ulja
    • so
    • biber
    • peršun
    • 200 ml belog vina
    • 50 g parmezana
    • 4 paradajza