Crveni kupus sitno iseći i dinstati na zagrejanom ulju oko 10-ak minuta. Naliti vinom, začiniti i nastaviti sa kuvanjem dok ne omekša. Dodati kuvani pirinač i parmezan, promešati i posuti peršunom. Servirati rižoto na tanjir uz kriške paradajza i poslužiti.
Kupus može da se služi u sirovom stanju, svež ili kiseo. Kiseli kupus ima najviše pozitivnih uticaja na zdravlje. Može da se konzumira kratko termički obrađen (najčešće kuvan na pari) ili kratko pržen ili dinstan, najduže pet minuta. Međutim, kada se dugo kuva ili dinsta, kupus u potpunosti gubi svoju zaštitnu funkciju.
Porcija za odraslu osobu - 450 g
Energetska vrednost porcije - 370 kcal
Natrijum - 500 mg
Masti - 12 g
Masti (%) - 28 %
Zasićene masti - 3 g
Holesterol - 10 mg
Belančevine - 12 g
Belančevine (%) - 12 %
Ugljeni hidrati - 50 g
Ugljeni hidrati (%) - 60 %
Vlakna - 7 g
Porcija za odraslu osobu - 225 g
Energetska vrednost porcije - 185 kcal
Natrijum - 250 mg
Masti - 6 g
Masti (%) - 14 %
Zasićene masti - 1.5 g
Holesterol - 5 mg
Belančevine - 6 g
Belančevine (%) - 6 %
Ugljeni hidrati - 25 g
Ugljeni hidrati (%) - 30 %
Vlakna - 3.5 g