Na zagrejanom ulju propržiti crveni luk naseckan na listiće, dodati narendanu šargarepu, gambore i sitno iseckan sušeni paradajz. Kratko propržiti sastojke, dodati obaren pirinač, posoliti, pobiberiti i promešati. Rižoto sa gamborima i crvenim lukom servirati na tanjir, posuti parmezanom i poslužiti topao.
Maslinovo ulje je najvažniji izvor masnoća u mediteranskoj kuhinji, koja obiluje hranom biljnog i umerenim količinama namirnica životinjskog porekla. Mnogobrojne smernice pravilne ishrane veoma su slične mediteranskoj ishrani i predstavljaju dobar osnov za zdrav način života.
Porcija za odraslu osobu - 380 g
Energetska vrednost porcije - 560 kcal
Natrijum - 705 mg
Masti - 13 g
Masti (%) - 23 %
Zasićene masti - 3 g
Holesterol - 161 mg
Belančevine - 32 g
Belančevine (%) - 24 %
Ugljeni hidrati - 80 g
Ugljeni hidrati (%) - 53 %
Vlakna - 5 g
Porcija za odraslu osobu - 190 g
Energetska vrednost porcije - 280 kcal
Natrijum - 352.5 mg
Masti - 6.5 g
Masti (%) - 11.5 %
Zasićene masti - 1.5 g
Holesterol - 80.5 mg
Belančevine - 16 g
Belančevine (%) - 12 %
Ugljeni hidrati - 40 g
Ugljeni hidrati (%) - 26.5 %
Vlakna - 2.5 g