Toggle Navigation

 

Rižoto sa gamborima i crvenim lukom

Rižoto je jelo koje se pravi od pirinča i priloga, najčešće školjki, rakova, pečuraka, povrća ili mesa. Za pripremu rižota, pirinač se mora obavezno prvo propržiti na vrelom ulju ili maslacu, a ukoliko se samo kuva na vodi ili u drugoj tečnosti, to je pilav.

Plativoo
Priprema

Na zagrejanom ulju propržiti crveni luk naseckan na listiće, dodati narendanu šargarepu, gambore i sitno iseckan sušeni paradajz. Kratko propržiti sastojke, dodati obaren pirinač, posoliti, pobiberiti i promešati. Rižoto sa gamborima i crvenim lukom servirati na tanjir, posuti parmezanom i poslužiti topao.

 

Maslinovo ulje je najvažniji izvor masnoća u mediteranskoj kuhinji, koja obiluje hranom biljnog i umerenim količinama namirnica životinjskog porekla. Mnogobrojne smernice pravilne ishrane veoma su slične mediteranskoj ishrani i predstavljaju dobar osnov za zdrav način života.
 

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 380 g

Energetska vrednost porcije - 560 kcal

Natrijum - 705 mg

Masti - 13 g

Masti (%) - 23 %

Zasićene masti - 3 g

Holesterol - 161 mg

Belančevine - 32 g

Belančevine (%) - 24 %

Ugljeni hidrati - 80 g

Ugljeni hidrati (%) - 53 %

Vlakna - 5 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 190 g

Energetska vrednost porcije - 280 kcal

Natrijum - 352.5 mg

Masti - 6.5 g

Masti (%) - 11.5 %

Zasićene masti - 1.5 g

Holesterol - 80.5 mg

Belančevine - 16 g

Belančevine (%) - 12 %

Ugljeni hidrati - 40 g

Ugljeni hidrati (%) - 26.5 %

Vlakna - 2.5 g

Broj osoba

4

Autor:

Kuhinjica

Sastojci

    • 600 g barenog pirinča
    • 2 kašike maslinovog ulja
    • 150 g crvenog luka
    • 150 g šargarepe
    • 400 g gambora
    • 100 g sušenog paradajza
    • 40 g parmezana
    • biber
    • so