Toggle Navigation

 

Rikota rol ćuretina

Rikota je čuveni italijanski svež sir, nastao kao nusproizvod jer se pravi od ostataka sirovina (surutke) prilikom pravljenja sira. To je niskokalorični sir sa samo 5% masnoće. Najčešće se pravi od surutke koja se dobija od proizvodnje provolonea ili mocarele, a nikako od sireva za čije se sirenje koristi kiselina.

Plativoo
Priprema

Na deo zagrejanog ulju staviti usitnjen svež spanać i dinstati dok se ne skuva, odnosno dok tečnost ne ispari. Na spanać dodati sir rikotu, muskatni oraščić i promešati. Ćuretinu izlupati tučkom, začiniti, staviti režanj slanine, fil od sira, preklopiti i kratko zapeći na drugom delu ulja sa obe strane. Ćuretinu staviti u vatrostalnu posudu i dodati prethodno obaren krompir uvijen u režnjeve slanine. Zapeći 15-ak minuta u rerni zagrejanoj na 200*C. Ćuretinu servirati na tanjir i poslužiti uz ražani hleb.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 360 g

Energetska vrednost porcije - 620 kcal

Natrijum - 1115 mg

Masti - 31 g

Masti (%) - 45 %

Zasićene masti - 9 g

Holesterol - 112 mg

Belančevine - 42 g

Belančevine (%) - 28 %

Ugljeni hidrati - 42 g

Ugljeni hidrati (%) - 27 %

Vlakna - 8 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 180 g

Energetska vrednost porcije - 310 kcal

Natrijum - 557.5 mg

Masti - 15.5 g

Masti (%) - 22.5 %

Zasićene masti - 4.5 g

Holesterol - 56 mg

Belančevine - 21 g

Belančevine (%) - 14 %

Ugljeni hidrati - 21 g

Ugljeni hidrati (%) - 13.5 %

Vlakna - 4 g

Broj osoba

4

Autor:

Kuhinjica

Sastojci

    • 500 g ćurećeg belog mesa
    • 100 g spanaća
    • 100 g rikota sira
    • 2 kašike maslinovog ulja
    • so
    • biber
    • muskatni oraščić
    • 400 g barenog krompira
    • 100 g dimljene slanine
    • 200 g ražanog hleba