Sitno iseckati crni luk i lagano ga propržiti na maslinovom ulju. Dodati krompir isečen na kocke, propržiti ga zajedno sa lukom, doliti vodu i kuvati 10-ak minuta. Tikvice, patlidžan i papriku baburu iseći na kocke, dodati u šerpu i kuvati na laganoj vatri dok krompir ne omekša. Potom dodati paradajz pelat, posoliti, pobiberiti, promešati i krčkati oko 10 minuta. Beli luk sitno iseckati, dodati u šerpu, promešati, dodati i kobasicu isečenu na kolutove, začiniti bosiljkom i kuvati još 10 minuta. Gotov ratatuj sa kobasicom servirati na tanjir i poslužiti uz krišku kukuruznog hleba.
Preporuka lekara je da se tokom dana unesu dovoljne količine voća i povrća, najmanje pet porcija u toku dana (400-800 g) i da se na taj način steknu uslovi za preventivno delovanje ovih prirodnih riznica zdravlja.
Porcija za odraslu osobu - 550 g
Energetska vrednost porcije - 495 kcal
Natrijum - 1080 mg
Masti - 24 g
Masti (%) - 43 %
Zasićene masti - 7 g
Holesterol - 70 mg
Belančevine - 15 g
Belančevine (%) - 12 %
Ugljeni hidrati - 56 g
Ugljeni hidrati (%) - 45 %
Vlakna - 10 g
Porcija za odraslu osobu - 275 g
Energetska vrednost porcije - 247.5 kcal
Natrijum - 540 mg
Masti - 12 g
Masti (%) - 21.5 %
Zasićene masti - 3.5 g
Holesterol - 35 mg
Belančevine - 7.5 g
Belančevine (%) - 6 %
Ugljeni hidrati - 28 g
Ugljeni hidrati (%) - 22.5 %
Vlakna - 5 g