Toggle Navigation

 

Punjena piletina sa brzo dinstanim povrćem

Anis je jedna od najstarijih poznatih lekovitih biljaka. Ima antiseptično, antitoksično, antibiotičko i protivupalno svojstvo, a najčešće se koristi za lečenje poremećaja u funkcionisanju probave i infekcija disajnih puteva. Anis se kao začin najviše upotrebljava u salatama, ali se može i termički obraditi. Takođe se koristi u proizvodnji kolača, slatkiša, likera i nekih alkoholnih pića.

Plativoo
Priprema

Meso rastanjiti tučkom za meso.

Mocarelu narendati u činiju, dodati orahe i peršunov list, promešati, i staviti na rastanjeno meso.

Uviti meso u rolnice i peći na delu maslinovog ulja.

Kad je meso pečeno, preliti ga konjakom i flambirati.

Povrće: anis, tikvice, šargarepu i papriku sitno iseckati i da bi ostalo al dente, kratko ga prodinstati na preostalom maslinovom ulju.

Povrće posoliti, pobiberiti, posuti peršunovim listom i preliti sokom od limuna. Servirati punjenu piletinu uz prilog od povrća i poslužiti toplo.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 410 g

Energetska vrednost porcije - 520 kcal

Natrijum - 500 mg

Masti - 30 g

Masti (%) - 52 %

Zasićene masti - 3 g

Holesterol - 73 mg

Belančevine - 42 g

Belančevine (%) - 32 %

Ugljeni hidrati - 14 g

Ugljeni hidrati (%) - 16 %

Vlakna - 5 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 205 g

Energetska vrednost porcije - 260 kcal

Natrijum - 250 mg

Masti - 15 g

Masti (%) - 26 %

Zasićene masti - 1.5 g

Holesterol - 36.5 mg

Belančevine - 21 g

Belančevine (%) - 16 %

Ugljeni hidrati - 7 g

Ugljeni hidrati (%) - 8 %

Vlakna - 2.5 g

Broj osoba

4

Vreme pripreme

45 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

    • 500 g pilećeg belog mesa
    • 120 g mocarele
    • 60 g prženih krupno mlevenih oraha
    • peršunov list
    • 4 kašike maslinovog ulja
    • so
    • biber
    • 200 g šargarepe
    • 200 g paprike
    • 200 g komorača (anisa)
    • 200 g tikvice
    • 50 ml konjaka