Toggle Navigation

 

Prženi koluti lignje (posno)

Lignja je najbrojniji i najpoznatiji predstavnik glavonožaca. U kulinarstvu se lignje najčešće prže i peku, dok je velike primerke najbolje kuvati. Mogu se puniti različitim nadevima, peći na žaru ili dinstati u vinu. Takođe se i konzerviraju. Marnirane se mogu spremiti kao hladno predjelo.

Plativoo
Priprema

Lignje iseći na kolutove. U činijici pomešati brašno, mlevenu crvenu papriku, so i biber. Kolutove lignji uvaljati u pripremljenu smesu i pržiti na delu zagrejanog maslinovog ulja. Na drugu polovinu ulja staviti svež spanać i dinstati dok voda ne ispari, a zatim dodati ranije obaren pirinač i začiniti. Na tanjir servirati pržene kolutove lignji uz spanać i pirinač.
Iako sadrže nizak procenat zasićenih masnih kiselina i natrijuma, lignje imaju visok sadržaj holesterola što se može videti i kroz tablice nutritivne vrednosti ovog obroka. Jedna porcija ovog obroka sadrži za čak 50% više holesterola od maksimalne količine preporučene za ceo dan, zbog čega ovaj obrok nije preporučljiv za osobe sa aterosklerozom, srčanim oboljenjima i dijabetesom.
 

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 390 g

Energetska vrednost porcije - 535 kcal

Natrijum - 430 mg

Masti - 17 g

Masti (%) - 29 %

Zasićene masti - 3 g

Holesterol - 466 mg

Belančevine - 38 g

Belančevine (%) - 29 %

Ugljeni hidrati - 55 g

Ugljeni hidrati (%) - 42 %

Vlakna - 3 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 195 g

Energetska vrednost porcije - 267.5 kcal

Natrijum - 215 mg

Masti - 8.5 g

Masti (%) - 14.5 %

Zasićene masti - 1.5 g

Holesterol - 233 mg

Belančevine - 19 g

Belančevine (%) - 14.5 %

Ugljeni hidrati - 27.5 g

Ugljeni hidrati (%) - 21 %

Vlakna - 1.5 g

Broj osoba

4

Vreme pripreme

20 min.

Autor:

Kuhinjica

Sastojci

    • 800 g lignji
    • 100 g brašna
    • so
    • biber
    • 4 kašike maslinovog ulja
    • 200 g spanaća
    • 400 g barenog pirinča
Ključne reči:
posno lignje spanac pirinac