Toggle Navigation

 

Pršuta i šampinjoni u belom vinu

Prerada mesa u razne vrste pršuta ima relativno najdužu istoriju. Međutim, ima veoma malo podataka o toj proizvodnji u našim uslovima. Proizvode se, uglavnom, u četiri geografska područja po kojima su i nazvani: dalmatinski, užički, kraški i njeguški pršut. U suštini nema bitnih razlika između njeguškog, dalmatinskog i kraškog pršuta u pogledu načina proizvodnje. Razlike su, prvenstveno, u pogledu organoleptičkih osobina, što je uslovljeno razlikama u klimi i trajanju pojedinih etapa u procesu proizvodnje (dimljenje, sušenje i dr.).

Plativoo
Priprema

Na zagrejanom ulju kratko propržiti sitno iseckan beli luk, dodati iseckane šampinjone i pršutu, promešati i propržiti par minuta.

Preliti belim vinom i kuvati dok tečnost ne ispari. Dodati pavlaku za kuvanje, posuti parmezanom i kuvati dok ne proključa.

Na kraju dodati barenu testeninu i promešati.

Jelo servirati, posuti peršunom i poslužiti.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 250 g

Energetska vrednost porcije - 450 kcal

Natrijum - 429 mg

Masti - 14 g

Masti (%) - 34 %

Zasićene masti - 7 g

Holesterol - 18 mg

Belančevine - 17 g

Belančevine (%) - 15 %

Ugljeni hidrati - 57 g

Ugljeni hidrati (%) - 51 %

Vlakna - 3 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 125 g

Energetska vrednost porcije - 225 kcal

Natrijum - 214.5 mg

Masti - 7 g

Masti (%) - 17 %

Zasićene masti - 3.5 g

Holesterol - 9 mg

Belančevine - 8.5 g

Belančevine (%) - 7.5 %

Ugljeni hidrati - 28.5 g

Ugljeni hidrati (%) - 25.5 %

Vlakna - 1.5 g

Broj osoba

4

Vreme pripreme

20 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

    • 2 kašike maslinovog ulja
    • 2 cena belog luka
    • 400 g šampinjona
    • 120 g pršute
    • 200 ml belog vina
    • 60 g parmezana
    • 300 ml pavlake za kuvanje
    • 400 g barene testenine
    • peršunov list