Toggle Navigation

 

Pirinač i šampinjoni (posno)

Jelo bez namirnica životinjskog porekla i ukusan obrok idealan za vreme posta, kao i za one koji žele da ograniče unos masti. Umesto svežeg paradajza u obroku možete koristiti i paradajz pelat.

Plativoo
Priprema

Na umereno zagrejanom ulju, lagno propržiti sitno iseckan mladi luk (i zeleni i beli deo), a zatim dodati sitno isečene šampinjone. Kad šampinjoni porumene, dodati isečen paradajz ili paradajz pelat, promešati, začiniti i prokuvati par minuta. Dodati bareni pirinač, promešati i kuvati par minuta. Pirinač i šampinjone servirati na tanjir dekorisan rukolom i poslužiti uz salatu od paradajza posutog bosiljkom.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 600 g

Energetska vrednost porcije - 330 kcal

Natrijum - 500 mg

Masti - 5 g

Masti (%) - 12 %

Zasićene masti - 1 g

Holesterol - 0 mg

Belančevine - 10 g

Belančevine (%) - 12 %

Ugljeni hidrati - 65 g

Ugljeni hidrati (%) - 76 %

Vlakna - 5 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 300 g

Energetska vrednost porcije - 165 kcal

Natrijum - 250 mg

Masti - 2.5 g

Masti (%) - 6 %

Zasićene masti - 0.5 g

Holesterol - 0 mg

Belančevine - 5 g

Belančevine (%) - 6 %

Ugljeni hidrati - 32.5 g

Ugljeni hidrati (%) - 38 %

Vlakna - 2.5 g

Broj osoba

4

Autor:

Kuhinjica

Sastojci

    • 400 g barenog pirinča
    • 400 g šampinjona
    • 400 g paradajza
    • 1 veza mladog luka
    • 1 kašika ulja
    • so
    • biber
    • peršunov list
    • salata
    • 600 g paradajza
    • bosiljak
    • so