Toggle Navigation

 

Piletina sa vrganjima i lisičarkama

Lisičarke kao i sve ostale vrste pečuraka, su dobar izvor dijetnih vlakana, koja imaju pozitivno dejstvo na snižavanje nivoa holesterola u krvi, kao i na kardiovaskularni sistem. Važno je istaći da se količina ovih vrednih nutrijenata smanjuje termičkom obradom, ali ipak ne u meri koja bi dovela do gubitka njihovih pozitivnih dejstava.

Plativoo
Priprema

Pečurke natopiti u vodi i ostaviti da malo odstoje. Luk, šargarepu i tikvice iseći na kolutove, čeri paradajz na polovine,  piletinu iseći na šnicle, a trapist narendati u činiju. Foliju premazati uljem, poređati povrće i meso, začiniti i posuti trapistom. Uviti foliju, napraviti paketiće i staviti da se peče 25 minuta u zagrejanu rernu na 200*C. Pažljivo izvaditi jelo iz folije, servirati i poslužiti uz krišku raženog hleba.
Sušene pečurke su čest izbor kada niste u mogućnosti da nađete sveže primerke određene vrste. Pre pripreme, potrebno ih je oprati i potopiti u vodu. Aromatičnost sušenih pečurki se pojačava tokom kuvanja..
 

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 450 g

Energetska vrednost porcije - 550 kcal

Natrijum - 605 mg

Masti - 11 g

Masti (%) - 20 %

Zasićene masti - 2 g

Holesterol - 81 mg

Belančevine - 49 g

Belančevine (%) - 40 %

Ugljeni hidrati - 50 g

Ugljeni hidrati (%) - 40 %

Vlakna - 16 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 225 g

Energetska vrednost porcije - 275 kcal

Natrijum - 302.5 mg

Masti - 5.5 g

Masti (%) - 10 %

Zasićene masti - 1 g

Holesterol - 40.5 mg

Belančevine - 24.5 g

Belančevine (%) - 20 %

Ugljeni hidrati - 25 g

Ugljeni hidrati (%) - 20 %

Vlakna - 8 g

Broj osoba

4

Autor:

Kuhinjica

Sastojci

    • 500 g pilećeg belog mesa
    • 100 g sušenih vrganja
    • 50 g sušenih lisičarki
    • 200 g crvenog luka
    • 4 cena belog luka
    • 200 g šargarepe
    • 200 g čeri paradajza
    • 200 g tikvica
    • 100 g trapista
    • 2 kašike maslinovog ulja
    • so
    • biber
    • 200 g raženog hleba