Toggle Navigation

 

Pileće jetrice sa grožđem

Za razliku od velikih komada mesa, sirova pileća džigerica je veoma često mikrobiološki kontaminirana. Potrebno je preduzeti mere predostrožnosti kako bi pripremljena džigerica bila bezbedna za upotrebu. Najbolja je kada se iseče na manje komade i peče dok iz nje ne prestane da curi ružičasta sukrvica.

Plativoo
Priprema

Pileću džigericu iseckati i dinstati na rastopljenom puteru. Dodati biber, šećer, so i iseckan ruzmarin. Pred kraj dinstanja dodati vino, instant kafu i kad alkohol ispari dodati zrna grožđa i sirće. Promešati i servirati uz prethodno obaren pirinač.
Ovaj obrok je prava holesterolska bomba, jer je količina holesterola u jednoj porciji veća od celokupnog dozvoljenog unosa za 24 sata. Obrok ovakvih nutritvnih karakteristika nikako se ne preporučuje osobama sa povišenim masnoćama u krvi, aterosklerozom, šećernom bolešću...
 

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 375 g

Energetska vrednost porcije - 410 kcal

Natrijum - 420 mg

Masti - 12 g

Masti (%) - 26 %

Zasićene masti - 5 g

Holesterol - 363 mg

Belančevine - 21 g

Belančevine (%) - 21 %

Ugljeni hidrati - 49 g

Ugljeni hidrati (%) - 53 %

Vlakna - 2 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 187.5 g

Energetska vrednost porcije - 205 kcal

Natrijum - 210 mg

Masti - 6 g

Masti (%) - 13 %

Zasićene masti - 2.5 g

Holesterol - 181.5 mg

Belančevine - 10.5 g

Belančevine (%) - 10.5 %

Ugljeni hidrati - 24.5 g

Ugljeni hidrati (%) - 26.5 %

Vlakna - 1 g

Broj osoba

4

Autor:

Kuhinjica

Sastojci

    • 400 g pileće džigerice
    • 400 g crnog grožđa
    • 30 g putera
    • 1 kašicica šećera
    • so
    • biber
    • ruzmarin
    • 100 ml crvenog vina
    • 100 ml instant kafe
    • 1 kašicica vinskog sirćeta
    • 400 g barenog pirinča