Toggle Navigation

 

Peperonćini svinjetina sa ruzmarinom

Ruzmarin je jedan od osnovnih začina mediteranske kuhinje čiji se miris povezuje sa dobrom hranom ali i zdravljem. Ruzmarin sadrži supstance koje stimulišu imunološki sistem, poboljšavaju cirkulaciju i varenje hrane te deluju protiv niskog krvnog pritiska. Vrlo je uspešan u smirivanju psihičke napetosti.

Plativoo
Priprema

Svinjetinu iseći na kockice, posoliti i pobiberiti. Dodati sitno iseckan beli luk, izmrvljenu peperonćini papričicu i usitnjen ruzmarin, pa preliti sa 6 kašika ulja, promešati i ostaviti meso u tako pripremljenoj marinadi oko sat vremena.

Preostalo ulje zagrejati, dodati iseckan crni luk, dinstati par minuta, a zatim dodati marinirano meso. Peći oko 5 minuta, dodati šargarepu isečenu na kolutove, preliti vodom i kuvati dok ne omekša. Kada je meso 80% skuvano dodati šampinjone, promešati i kuvati još 10-ak minuta.

Jelo servirati uz prilog od barenog krompira.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 250 g

Energetska vrednost porcije - 430 kcal

Natrijum - 191 mg

Masti - 34 g

Masti (%) - 69 %

Zasićene masti - 9 g

Holesterol - 69 mg

Belančevine - 24 g

Belančevine (%) - 19 %

Ugljeni hidrati - 12 g

Ugljeni hidrati (%) - 12 %

Vlakna - 2 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 125 g

Energetska vrednost porcije - 215 kcal

Natrijum - 95.5 mg

Masti - 17 g

Masti (%) - 34.5 %

Zasićene masti - 4.5 g

Holesterol - 34.5 mg

Belančevine - 12 g

Belančevine (%) - 9.5 %

Ugljeni hidrati - 6 g

Ugljeni hidrati (%) - 6 %

Vlakna - 1 g

Broj osoba

4

Vreme pripreme

30 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

    • 600 g svinjskog mesa
    • 7 kašika ulja
    • 3 cena belog luka
    • ruzmarin
    • so
    • biber
    • 200 g crnog luka
    • 200 g šargarepe
    • 150 g šampinjona
    • 200 g barenog krompira
    • crvena mlevena paprika
    • peperonćini papričice