Toggle Navigation

 

Musaka od kuvanog krompira i spanaća

Za gratiniranje jela u pećnici koriste se prelivi od umućenih jaja i kisele pavlake ili milerama da bi se sastojci povezali i dobili lepu rumenu boju. Međutim, ovako pripremljena jela imaju veliku energetsku vrednost i veliki sadržaj masti, pa treba tragati za laganijim sastojcima kao što je jogurt od obranog mleka koji će jelu dati jednaku sočnost, a biće mnogo zdravije.

Plativoo
Priprema

Kuvani krompir iseći na kolutove i polovinu poređati po dnu podmazane vatrostalne činije. Na malo zagrejanog ulja prodinstati sitno isečen crni luk, dodati isečen spanać, dinstati nekoliko minuta, uz dodatak belog luka i začiniti. Skinuti sa vatre i presuti u vatrostalnu činiju. Trapist isečen na listove složiti preko spanaća, posuti prezlama i prekriti preostalom polovinom krompira. Umutiti jaja, posoliti ih, pomešati sa jogurtom i tom smesom preliti musaku. Peći u rerni 30 minuta na 200 stepeni C. Gotovu musaku servirati i poslužiti toplu.
Jedan od načina gratiniranja jela, a da se značajno ne poveća energetska vrednost je posipanje malom količinom hlebnih mrvica ili prezli koje će u pećnici dobiti lepu zlatnu boju.
 

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 480 g

Energetska vrednost porcije - 445 kcal

Natrijum - 400 mg

Masti - 16 g

Masti (%) - 32 %

Zasićene masti - 5 g

Holesterol - 130 mg

Belančevine - 20 g

Belančevine (%) - 17 %

Ugljeni hidrati - 58 g

Ugljeni hidrati (%) - 51 %

Vlakna - 10 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 240 g

Energetska vrednost porcije - 222.5 kcal

Natrijum - 200 mg

Masti - 8 g

Masti (%) - 16 %

Zasićene masti - 2.5 g

Holesterol - 65 mg

Belančevine - 10 g

Belančevine (%) - 8.5 %

Ugljeni hidrati - 29 g

Ugljeni hidrati (%) - 25.5 %

Vlakna - 5 g

Broj osoba

4

Autor:

Kuhinjica

Sastojci

    • 800 g kuvanog krompira
    • 500 g spanaća
    • 2 jaja
    • 300 ml jogurta od obranog mleka
    • so
    • biber
    • 2 kašike ulja
    • 1 glavica crnog luka
    • 30 g prezli
    • 50 g sira trapista
    • 3 cena belog luka