Losos iseći, pobiberiti i ispeći na delu zagrejanog ulja. Krompir oljuštiti, iseći na kolutove i izgrilovati. Spanać staviti na malo ulja, prodinstati, dodati naseckani beli luk, začine i vino. Na tanjir servirati kolut krompira, malo spanaća, krompir i nasloniti losos. Ukrasiti i poslužiti.
Spanać je odličan izvor gvožđa, minerala koji je posebno važan za osobe koje su pod rizikom za nedostatak gvožđa. Iskoristljivost gvožđa iz namirnica biljnog porekla je veća uz male količine mesa ili uz prisustvo vitamina C.
Porcija za odraslu osobu - 300 g
Energetska vrednost porcije - 385 kcal
Natrijum - 267 mg
Masti - 20 g
Masti (%) - 47 %
Zasićene masti - 3 g
Holesterol - 83 mg
Belančevine - 33 g
Belančevine (%) - 35 %
Ugljeni hidrati - 15 g
Ugljeni hidrati (%) - 18 %
Vlakna - 4 g
Porcija za odraslu osobu - 150 g
Energetska vrednost porcije - 192.5 kcal
Natrijum - 133.5 mg
Masti - 10 g
Masti (%) - 23.5 %
Zasićene masti - 1.5 g
Holesterol - 41.5 mg
Belančevine - 16.5 g
Belančevine (%) - 17.5 %
Ugljeni hidrati - 7.5 g
Ugljeni hidrati (%) - 9 %
Vlakna - 2 g