Lisnato testo razviti oklagijom i staviti u podmazanu vatrostalnu činiju.
Na blago zagrejanom ulju prodinstati sitno sečen crni luk, dodati sitno iseckane masline i kapar, promešati i dodati napola presečene sardine. Dinstati 2 minuta te naliti paradajz pelatom, začiniti seckanim peršunom i bosiljkom, posoliti, pobiberiti i kuvati dok se ne ukuva višak tečnosti. Gotov fil sipati preko testa.
Od jaja, brašna i mleka umutiti ređu masu, i preliti pitu.
Pitu peći 30 minuta u rerni zagrejanoj na 200°C. Mediteransku pitu servirati i poslužiti toplu.
Porcija za odraslu osobu - 350 g
Energetska vrednost porcije - 595 kcal
Natrijum - 1000 mg
Masti - 37 g
Masti (%) - 56 %
Zasićene masti - 7 g
Holesterol - 145 mg
Belančevine - 27 g
Belančevine (%) - 18 %
Ugljeni hidrati - 39 g
Ugljeni hidrati (%) - 26 %
Vlakna - 3 g
Porcija za odraslu osobu - 175 g
Energetska vrednost porcije - 297.5 kcal
Natrijum - 500 mg
Masti - 18.5 g
Masti (%) - 28 %
Zasićene masti - 3.5 g
Holesterol - 72.5 mg
Belančevine - 13.5 g
Belančevine (%) - 9 %
Ugljeni hidrati - 19.5 g
Ugljeni hidrati (%) - 13 %
Vlakna - 1.5 g