Lignje iseći na kolutove. Svaki kolut zajedno sa maslinom stavljati na žice za ražnjić i ispeći na maslinovom ulju. Tikvice iseći na kolutove i izgrilovati. Servirati grilovane tikvice uz ražnjiće od lignji sa maslinama.
Prema preporukama piramide pravilne ishrane lignje su u grupi zajedno s ostalim vrstama ribe, mesom i jajima. Dobar su izvor belančevina, koje se u poređenju s belančevinama mesa odlikuju lakšom svarljivošću (sadrže manje kolagena) i boljom iskoristljivošću. Kako lignje imaju visok sadržaj holesterola, preporučuje se umerena konzumacija.
Porcija za odraslu osobu - 340 g
Energetska vrednost porcije - 420 kcal
Natrijum - 1019 mg
Masti - 30 g
Masti (%) - 64 %
Zasićene masti - 2 g
Holesterol - 350 mg
Belančevine - 25 g
Belančevine (%) - 23 %
Ugljeni hidrati - 13 g
Ugljeni hidrati (%) - 13 %
Vlakna - 1 g
Porcija za odraslu osobu - 170 g
Energetska vrednost porcije - 210 kcal
Natrijum - 509.5 mg
Masti - 15 g
Masti (%) - 32 %
Zasićene masti - 1 g
Holesterol - 175 mg
Belančevine - 12.5 g
Belančevine (%) - 11.5 %
Ugljeni hidrati - 6.5 g
Ugljeni hidrati (%) - 6.5 %
Vlakna - 0.5 g