Toggle Navigation

 

Lignje sa trapistom i pršutom

Morski plodovi su veoma česti uzročnici alergija. Alergije mogu biti sa blagim simptomima, pa do veoma teških, koje mogu ugruziti život. Čak i najmanja količina te vrste hrane može biti okidač za početak alergijske reakcije. Pored određenih vrsta riba, uzrok alergijama mogu biti raličiti rakovi, školjke, pa i lignje.

Plativoo
Priprema

Trapist iseći na kocke i uviti ga u listove pršute. Time puniti očišćene lignje i zatvoriti ih čačkalicama. Lignje ispržiti na vrelom ulju. Bareni krompir iseći na kolutove, servirati na tanjir i pored poređati pečene punjene lignje. Tanjir dekorisati limunom i listovima rukole. Po želji uz jelo servirati i crni hleb.
Ukusno, gurmanski pripremljeno jelo. Ukoliko imate prilike, lignje ispecite na grilu, a gotovo jelo prelijte malom količinom kvalitetnog maslinovog ulja i limunovog soka.
 

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 350 g

Energetska vrednost porcije - 505 kcal

Natrijum - 705 mg

Masti - 17 g

Masti (%) - 30 %

Zasićene masti - 6 g

Holesterol - 270 mg

Belančevine - 36 g

Belančevine (%) - 28 %

Ugljeni hidrati - 54 g

Ugljeni hidrati (%) - 42 %

Vlakna - 8 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 175 g

Energetska vrednost porcije - 252.5 kcal

Natrijum - 352.5 mg

Masti - 8.5 g

Masti (%) - 15 %

Zasićene masti - 3 g

Holesterol - 135 mg

Belančevine - 18 g

Belančevine (%) - 14 %

Ugljeni hidrati - 27 g

Ugljeni hidrati (%) - 21 %

Vlakna - 4 g

Broj osoba

4

Autor:

Kuhinjica

Sastojci

    • 400 g očišćenih lignji
    • 100 g trapista
    • 100 g pršute
    • 600 g barenog krompira
    • peršun
    • 1 limun
    • 2 kašike maslinovog ulja
    • 200 g crnog hleba