Lignje otvoriti, blago ih zaseći i ispeći na delu zagrejanog ulja. Pred kraj pečenja lignje naliti belim vinom i još malo kuvati (dok alkohol ne ispari). Na preostalom ulju propržiti na žilijen isečenu šargarepu i beli luk, a zatim dodati barenu rižu (pirinač) i promešati. Servirati toplu salatu od riže na tanjir, dodati gotove lignje i poslužiti toplo.
Lignja je najbrojniji i najpoznatiji predstavnik glavonožaca. U kulinarstvu se lignje najčešće prže i peku, dok je velike primerke najbolje kuvati. Mogu se puniti različitim nadevima, peći na žaru ili dinstati u vinu. Takođe se i konzerviraju. Marnirane se mogu spremiti kao hladno predjelo.
Porcija za odraslu osobu - 430 g
Energetska vrednost porcije - 495 kcal
Natrijum - 480 mg
Masti - 14 g
Masti (%) - 26 %
Zasićene masti - 2 g
Holesterol - 466 mg
Belančevine - 36 g
Belančevine (%) - 30 %
Ugljeni hidrati - 51 g
Ugljeni hidrati (%) - 44 %
Vlakna - 3 g
Porcija za odraslu osobu - 215 g
Energetska vrednost porcije - 247.5 kcal
Natrijum - 240 mg
Masti - 7 g
Masti (%) - 13 %
Zasićene masti - 1 g
Holesterol - 233 mg
Belančevine - 18 g
Belančevine (%) - 15 %
Ugljeni hidrati - 25.5 g
Ugljeni hidrati (%) - 22 %
Vlakna - 1.5 g