Toggle Navigation

 

Krilca sa tri vrste sira

Ukupan sadržaj masti u ishrani ne treba da prelazi 30% dnevno potrebne energije. Za prosečan režim ishrane od 2000 kcal to iznosi 600 kcal, odnosno, oko 65 g dnevno. Naučite da pratite količinu masti koju ste uneli tokom dana!

Plativoo
Priprema

Na zagrejanom ulju kratko propržiti začinjena pileća krilca, preliti konjakom i flambirati. Kada se plamen ugasi uliti bujon i pavlaku za kuvanje, promešati i kuvati 10-ak minuta. Krilca i saft presuti u vatrostalnu posudu. Jaja umutiti u činijici, dodati trapist i parmezan, preliti krilca i zapeći 10-ak minuta u rerni zagrejanoj na 200*C. Pečena krilca sa sirevima servirati uz rukolu, čeri paradajz i mocarelu. Poslužiti uz crni hleb.

Kada kombinujete pileća krila, koja su deo pileta s najvećim sadržajem masti, tri vrste punomasnih sireva i pavlaku za kuvanje, dobijate obrok sa većim udelom masnoća u energetskoj vrednosti porcije u odnosu na preporučene vrednosti. Čak i zdrave, fizički aktivne osobe, veličinu porcije obavezno moraju da usklade sa energetskim potrebama organizma.
 

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 350 g

Energetska vrednost porcije - 540 kcal

Natrijum - 1020 mg

Masti - 23 g

Masti (%) - 38 %

Zasićene masti - 6 g

Holesterol - 160 mg

Belančevine - 54 g

Belančevine (%) - 41 %

Ugljeni hidrati - 25 g

Ugljeni hidrati (%) - 21 %

Vlakna - 3 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 175 g

Energetska vrednost porcije - 270 kcal

Natrijum - 510 mg

Masti - 11.5 g

Masti (%) - 19 %

Zasićene masti - 3 g

Holesterol - 80 mg

Belančevine - 27 g

Belančevine (%) - 20.5 %

Ugljeni hidrati - 12.5 g

Ugljeni hidrati (%) - 10.5 %

Vlakna - 1.5 g

Broj osoba

4

Vreme pripreme

35 min.

Autor:

Kuhinjica

Sastojci

    • 800 g pilećih krilaca
    • 2 kašike maslinovog ulja
    • 2 jaja
    • 80 g rendanog trapista
    • 50 g parmezana
    • so
    • biber
    • 30 ml konjaka
    • 100 ml pilećeg bujona
    • 100 ml pavlake za kuvanje
    • 200 g čeri paradajza
    • 200 g mocarele
    • 100 g rukole
    • 300 g crnog hleba