Toggle Navigation

 

Pileća krilca sa krompirima

Iako puter pretežno sadrži zasićene masne kiseline životinjskog porekla (oko 60%), on ne sadrži trans-masne kiseline kao tvrdi margarini što je njegova prednost. Može se koristiti za kuvanje, pečenje, za začinjavanje hrane i kod pripreme sosova i umaka. Naravno, treba voditi računa o njegovoj velikoj energetskoj vrednosti i velikom ukupnom sadržaju masti.

Plativoo
Priprema

Pileća krilca obariti u kipućoj vodi, prosušiti na papirnim ubrusima a potom izgrilovati na malo masnoće. Rastopiti puter, dodati kari, preliti nautralnom pavlakom, posoliti i pobiberiti i kuvati sos dok ne proključa. Bareni krompir iseći i ispržiti u dubokoj, vreloj masnoći. Servirati pileća krilca uz prilog od pečenog krompira i preliti kari sosom.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 460 g

Energetska vrednost porcije - 540 kcal

Natrijum - 694 mg

Masti - 18 g

Masti (%) - 31 %

Zasićene masti - 9 g

Holesterol - 154 mg

Belančevine - 60 g

Belančevine (%) - 45 %

Ugljeni hidrati - 32 g

Ugljeni hidrati (%) - 24 %

Vlakna - 5 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 230 g

Energetska vrednost porcije - 270 kcal

Natrijum - 347 mg

Masti - 9 g

Masti (%) - 15.5 %

Zasićene masti - 4.5 g

Holesterol - 77 mg

Belančevine - 30 g

Belančevine (%) - 22.5 %

Ugljeni hidrati - 16 g

Ugljeni hidrati (%) - 12 %

Vlakna - 2.5 g

Broj osoba

4

Autor:

Kuhinjica

Sastojci

    • 1 kg pilećih krilaca
    • dodatak jelu
    • biber
    • so
    • 20 g putera
    • kari
    • 200 ml biljne pavlake
    • 600 g barenog krompira