Crni luk i juneće meso iseći na kocke, začiniti i propržiti na dve kašike ulja. Meso poklopiti i dinstati u sopstvenom soku dok ne omekša (ako je potrebno preliti vodom i kuvati dok tečnost ne ispari). Pred kraj kuvanja u gulaš dodati kapar i sitno isečene kisele krastavce i kuvati na laganoj vatri oko 5 minuta. U dublju šerpu sipati pripremljen bujon, začiniti i dodati puter. Kad bujon proključa sipati palentu i kuvati uz stalno mešanje dok se ne zgusne. Palentu staviti u kalup, ohladiti, iseći na manje komade i izgrilovati. Servirati grilovanu palentu sa gulašom i poslužiti toplo
Gulaš je staro austrougarsko jelo koje se pravi od kockica mesa: teletine, govedine, svinjetine ili divljači, sa dinstanim lukom i crvenom začinskom paprikom. Najčešće se služi sam ili sa pireom od krompira, testeninom, pirinčem ili tvrdo kuvanom palentom.
Porcija za odraslu osobu - 450 g
Energetska vrednost porcije - 340 kcal
Natrijum - 1595 mg
Masti - 16 g
Masti (%) - 42 %
Zasićene masti - 3 g
Holesterol - 106 mg
Belančevine - 28 g
Belančevine (%) - 32 %
Ugljeni hidrati - 22 g
Ugljeni hidrati (%) - 26 %
Vlakna - 3 g
Porcija za odraslu osobu - 225 g
Energetska vrednost porcije - 170 kcal
Natrijum - 797.5 mg
Masti - 8 g
Masti (%) - 21 %
Zasićene masti - 1.5 g
Holesterol - 53 mg
Belančevine - 14 g
Belančevine (%) - 16 %
Ugljeni hidrati - 11 g
Ugljeni hidrati (%) - 13 %
Vlakna - 1.5 g