Toggle Navigation

 

Jaja i brokoli u belom sosu

Nemojte pojesti više od tri jaja nedeljno. Ne postoje ograničenja za belanca, zato što se holesterol nalazi u žumancetu. Jedno veće kokošije jaje u sastavu žumanceta ima oko 200 mg holesterola. Ako ste zdravi, ukupan dnevni unos holesterola ne bi trebalo da bude veći od 300 mg. Za osobe sa povećanim vrednostima holesterola u krvi, dnevni unos se ograničava na 200 mg.

Plativoo
Priprema

Rastopiti puter u tiganju, dodati brašno, kratko upržiti, naliti mlekom, začiniti i kuvati dok se sos ne zgusne.

Deo pripremljenog bešamel sosa sipati u vatrostalne posude, dodati jaje, slaninu i brokoli. Preliti ostatkom sosa i posuti narendanim trapistom.

Peći u zagrejanoj rerni na 180*C, 10-ak minuta, dok ne porumeni.

Servirati uz crni hleb.

 

Jaje sadrži visokovredne belančevine, obilje mikrominerala i vitamina. Odličan je izvor fosfora, selena, u masti rastvorljivih vitamina A i D, kao i vitamina B12. Jaje takođe sadrži i gvožđe, cink, vitamin B6, kalcijum, magnezijum, kalijum, vitamina E. Međutim, zbog visokog sadržaja holesterola preporučuje se njihov ograničen unos.
 

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 350 g

Energetska vrednost porcije - 450 kcal

Natrijum - 995 mg

Masti - 19 g

Masti (%) - 39 %

Zasićene masti - 8 g

Holesterol - 245 mg

Belančevine - 29 g

Belančevine (%) - 26 %

Ugljeni hidrati - 40 g

Ugljeni hidrati (%) - 35 %

Vlakna - 5 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 175 g

Energetska vrednost porcije - 225 kcal

Natrijum - 497.5 mg

Masti - 9.5 g

Masti (%) - 19.5 %

Zasićene masti - 4 g

Holesterol - 122.5 mg

Belančevine - 14.5 g

Belančevine (%) - 13 %

Ugljeni hidrati - 20 g

Ugljeni hidrati (%) - 17.5 %

Vlakna - 2.5 g

Broj osoba

4

Vreme pripreme

30 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

    • 4 jaja
    • 20 g putera
    • 3 kašike brašna
    • 400 ml obranog mleka
    • 400 g barenog brokolija
    • 50 g dimljene slanine
    • muskatni oraščić
    • biber
    • so
    • 100 g rendanog trapista