Toggle Navigation

 

Hobotnica sa ruzmarinom (posno)

Od minerala, hobotnica sadrži selen, bakar, gvožđe, fosfor, cink i magnezijum. Ovom prilikom izdvajamo bakar, mineral koji se u hrani nalazi u tragovima, dok je u organizmu, iza gvožđa i cinka treći po količini mikroelement, koji učestvuje u metaboličkim procesima kao esencijalni deo mnogih enzima.

Plativoo
Priprema

U tepsiju staviti na kriške isečen krompir i crni luk. Preko krompira staviti hobotnicu, začiniti i peći oko 30 minuta u rerni zagrejanoj na 200*C. Pred kraj preliti vinom i posuti iseckanim belim lukom i ruzmarinom. Vratiti u rernu da se zapeče još 10-ak minuta. Servirati hobotnicu i krompire na tanjir i poslužiti

Zamrznute hobotnice najlakše ćete odmrznuti tako što ćete ih staviti u duboku posudu, pokriti i ostaviti u frižideru da se odmrzavaju preko noći. Ako želite brže odmrzavanje, hobotnice, dok su još u vrećici, uronite u hladnu vodu oko sat vremena. Smrznutu hobotnicu možete čuvati u zamrzivaču u originalnom pakovanju do dva meseca.
 

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 490 g

Energetska vrednost porcije - 320 kcal

Natrijum - 180 mg

Masti - 3 g

Masti (%) - 15 %

Zasićene masti - 1 g

Holesterol - 103 mg

Belančevine - 35 g

Belančevine (%) - 44 %

Ugljeni hidrati - 32 g

Ugljeni hidrati (%) - 41 %

Vlakna - 4 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 245 g

Energetska vrednost porcije - 160 kcal

Natrijum - 90 mg

Masti - 1.5 g

Masti (%) - 7.5 %

Zasićene masti - 0.5 g

Holesterol - 51.5 mg

Belančevine - 17.5 g

Belančevine (%) - 22 %

Ugljeni hidrati - 16 g

Ugljeni hidrati (%) - 20.5 %

Vlakna - 2 g

Broj osoba

4

Autor:

Kuhinjica

Sastojci

    • 1 kg barene hobotnice
    • 500 g barenog krompira
    • 200 g crnog luka
    • 3 cena belog luka
    • 150 ml belog vina
    • so
    • biber
    • ruzmarin
    • 4 kašike maslinovog ulja