Toggle Navigation

 

Sos od belog vina i pavlake

Sos uvek kuvajte na laganoj vatri i uz stalno mešanje, da se ne bi stvorile grudvice i da ne zagori.

Plativoo
Priprema

Iseckan luk prodinstati na rastopljenom puteru. Dodati gustin i promešati.

Preliti vinom i bujonom, posoliti i pobiberiti. Kuvati dok se sos ne zgusne.

Pred kraj kuvanja dodati pavlaku za kuvanje, sok od limuna i slatku pavlaku.

Lagano promešati i sipati u sosijeru.

Sos od vina poslužiti uz jela od junetine i divljači.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 230 g

Energetska vrednost porcije - 250 kcal

Natrijum - 623 mg

Masti - 10 g

Masti (%) - 48 %

Zasićene masti - 7 g

Holesterol - 16 mg

Belančevine - 4 g

Belančevine (%) - 7 %

Ugljeni hidrati - 31 g

Ugljeni hidrati (%) - 35 %

Vlakna - 3 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 115 g

Energetska vrednost porcije - 125 kcal

Natrijum - 311.5 mg

Masti - 5 g

Masti (%) - 24 %

Zasićene masti - 3.5 g

Holesterol - 8 mg

Belančevine - 2 g

Belančevine (%) - 3.5 %

Ugljeni hidrati - 15.5 g

Ugljeni hidrati (%) - 17.5 %

Vlakna - 1.5 g

Broj osoba

4

Vreme pripreme

15 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

    • 2 glavice crnog luka
    • 20 g putera
    • 1 kašika gustina
    • 125 ml belog vina
    • 400 ml bujona
    • beli biber
    • so
    • 1 kašika soka od limuna
    • 1 kašika slatke pavlake
    • 200 ml pavlake za kuvanje