Toggle Navigation

 

Patlidžan tortice

Francuzi ga nazivaju „jabukom ljubavi“ a italijanska reč za paradajz – pomodoro znači „zlatna jabuka“ jer su njima prve poznate vrste paradajza bile žute boje. Termički tretirani proizvodi od paradajza, kao što su pasta i sok od paradajza ili paradajz pelat, preporučuju se u ishrani pošto organizam na taj način lakše iskorišćava dragoceni likopen iz ćelija.

Plativoo
Priprema

Patlidžane iseći na kolutove i nabockati sa belim lukom.

U nauljenoj tepsiji praviti tortice od kolutova patlidžana, mocarele, paradajza i tikvica, posipati svežim bosiljkom i tako redom nekoliko puta dok se ne utroše sastojci.

Staviti tepsiju u rernu zagrejanu na 200*C, da se tortice zapeku 8-10 minuta.

Servirati tortice od povrća na tanjir.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 260 g

Energetska vrednost porcije - 260 kcal

Natrijum - 593 mg

Masti - 16 g

Masti (%) - 55 %

Zasićene masti - 1 g

Holesterol - 0 mg

Belančevine - 22 g

Belančevine (%) - 33 %

Ugljeni hidrati - 8 g

Ugljeni hidrati (%) - 12 %

Vlakna - 4 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 130 g

Energetska vrednost porcije - 130 kcal

Natrijum - 296.5 mg

Masti - 8 g

Masti (%) - 27.5 %

Zasićene masti - 0.5 g

Holesterol - 0 mg

Belančevine - 11 g

Belančevine (%) - 16.5 %

Ugljeni hidrati - 4 g

Ugljeni hidrati (%) - 6 %

Vlakna - 2 g

Broj osoba

4

Vreme pripreme

25 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

    • 400 g patlidžana
    • 400 g paradajza
    • 300 g tikvica
    • 400 g mocarele
    • 2 cena belog luka
    • bosiljak
    • biber
    • so
    • 2 kašike maslinovog ulja