U blender staviti peršun, beli luk, so, biber, orahe i maslinovo ulje i usitniti dok se ne napravi sos. Servirati špagete u tanjir, preliti sosom od oraha i poslužiti uz kriške paradajza.
Pesto je uobičajen naziv za zelenu pastu koja se pravi od maslinovog ulja, zelenih listova bosiljka ili peršunovog lista, uz dodatak semenki – u originalnom receptu, melju se semenke mediteranskog bora, a u ovoj varijanti pesto ćemo napraviti od oraha.
Porcija za odraslu osobu - 400 g
Energetska vrednost porcije - 660 kcal
Natrijum - 200 mg
Masti - 37 g
Masti (%) - 50 %
Zasićene masti - 3 g
Holesterol - 0 mg
Belančevine - 18 g
Belančevine (%) - 11 %
Ugljeni hidrati - 65 g
Ugljeni hidrati (%) - 39 %
Vlakna - 7 g
Porcija za odraslu osobu - 200 g
Energetska vrednost porcije - 330 kcal
Natrijum - 100 mg
Masti - 18.5 g
Masti (%) - 25 %
Zasićene masti - 1.5 g
Holesterol - 0 mg
Belančevine - 9 g
Belančevine (%) - 5.5 %
Ugljeni hidrati - 32.5 g
Ugljeni hidrati (%) - 19.5 %
Vlakna - 3.5 g