Toggle Navigation

 

Salata i spanać sa tunjevinom i gorgonzolom

Gorgonzola je bogata vitaminima B2, B6, B12 i zbog procesa trostruke fermentacije ne sadrži gluten i laktozu, pa je mogu koristiti i osobe koje su intolerantne na mleko. Ovo se odnosi na gorgonzolu zaštićenog geografskog porekla, sa obaveznom oznakom DOP.

Plativoo
Priprema

Zelenu salatu i spanać iscepkati i staviti u činiju.

Dodati tunjevinu oceđenu od ulja i izdrobljenu gorgonzolu, preliti sokom od limuna i maslinovim uljem i promešati.

Salatu servirati na tanjir, preliti dresingom od majoneza i pavlake i poslužiti.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 200 g

Energetska vrednost porcije - 270 kcal

Belančevine - 16 g

Belančevine (%) - 23 %

Masti - 20 g

Masti (%) - 64 %

Zasićene masti - 8 g

Holesterol - 29 mg

Ugljeni hidrati - 8 g

Ugljeni hidrati (%) - 13 %

Natrijum - 559 mg

Vlakna - 7 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 100 g

Energetska vrednost porcije - 135 kcal

Belančevine - 8 g

Belančevine (%) - 11.5 %

Masti - 10 g

Masti (%) - 32 %

Zasićene masti - 4 g

Holesterol - 14.5 mg

Ugljeni hidrati - 4 g

Ugljeni hidrati (%) - 6.5 %

Natrijum - 279.5 mg

Vlakna - 3.5 g

Broj osoba

6

Vreme pripreme

15 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

    • 350 g tunjevine
    • 100 g gorgonzole
    • 150 g svežeg spanaća
    • 1 glavica zelene salate
    • 2 kašike maslinovog ulja
    • 1 limun
    • 150 ml kisele pavlake
    • 50 g majoneza