Toggle Navigation

 

Prženi patlidžan sa kaparom i srdelama

Ukoliko kupujete sveže srdele, odaberite one koje imaju sjajne i ispupčene oči, zategnutu srebrno-sivu kožu, škrge koje su sveže crvene boje i utroba je čvrsta i čista. Sredele se veoma lako čiste, krljušt im se skida laganim potezom prsta.

Plativoo
Priprema

Iseći patlidžane na kolutove.

U jedan tanjir sjediniti brašno, so i biber, u drugi umutiti jaja, a u treći pomešati prezlu i semenke lana.

Panirati kolute patlidžana i staviti da se prže u zagrejanom ulju.

U manju šerpu sipati maslinovo ulje, dodati sitno naseckan beli luk i kapar, iseckane sardele i dinstati na niskoj temperaturi.

Sipati balzamiko i kratko prokuvati.

Servirati patlidžane na salatu i preliti nadevom.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 300 g

Energetska vrednost porcije - 535 kcal

Belančevine - 17 g

Belančevine (%) - 12 %

Masti - 38 g

Masti (%) - 63 %

Zasićene masti - 5 g

Holesterol - 127 mg

Ugljeni hidrati - 35 g

Ugljeni hidrati (%) - 25 %

Natrijum - 1303 mg

Vlakna - 9 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 150 g

Energetska vrednost porcije - 267.5 kcal

Belančevine - 8.5 g

Belančevine (%) - 6 %

Masti - 19 g

Masti (%) - 31.5 %

Zasićene masti - 2.5 g

Holesterol - 63.5 mg

Ugljeni hidrati - 17.5 g

Ugljeni hidrati (%) - 12.5 %

Natrijum - 651.5 mg

Vlakna - 4.5 g

Broj osoba

4

Vreme pripreme

35 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

    • 600 g patlidžana
    • 2 kašike brašna
    • 2 jaja
    • 3 kašike lana
    • 100 g prezle
    • 7 kašika ulja
    • 1 kašika maslinovog ulja
    • 1 čen belog luka
    • 20 g kapara
    • 2 kašike balzamiko sirćeta
    • so,
    • biber
    • matovilac salate
    • 100 g mariniranih srdela
Ključne reči:
patlidžan lan prezla srdele kapar