Toggle Navigation

 

Ljuto punjeni plavi patlidžan

Za jelo se koriste plodovi patlidžana različitog oblika i veličine, svetloljubičaste, tamnoljubičaste boje ili belo prošarani sa glatkom i sjajnom korom. Što su plodovi stariji, sadrže veću količinu gorkog alkoloida solanina, te su najbolji kada su mladi. Kora je debela i žilava pa je treba oljuštiti, izuzev prilikom pečenja ili punjenja.

Plativoo
Priprema

Plavi patlidžan uzduž preseći i izdubiti manjom kašikom, pa usitniti izvađenu sredinu. Na zagrejanom ulju prodinstati sitno sečen praziluk, dodati usitnjen patlidžan, promešati, začiniti po ukusu i dinstati još nekoliko minuta. Dodati iseckanu tikvicu i promešati, pa zatim dodati pasulj i kukuruz. Kuvati 3 minuta te dodati paradajz pelat. Začiniti peršunom i tucanom ljutom paprikom i kuvati još par minuta. Ovom smesom napuniti polutke patlidžana i zapeći u rerni 15 minuta na 200*C. Gotove ljuto punjene patlidžane servirati na dekorisan tanjir, poslužiti kao predjelo i uz krišku crnog hleba.
Plavi patlidžan je povrće sunđeraste strukture koje veoma lako upija masnoću. Za pripremu lagano punjenog patlidžana, koji će biti pogodan i za one koji vode računa o unosu energije i masti, umesto mesa, može se koristiti samo povrće i mala količinu maslinovog ulja za prelivanje.
 

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 350 g

Energetska vrednost porcije - 370 kcal

Natrijum - 1000 mg

Masti - 10 g

Masti (%) - 19 %

Zasićene masti - 1 g

Holesterol - 0 mg

Belančevine - 20 g

Belančevine (%) - 16 %

Ugljeni hidrati - 78 g

Ugljeni hidrati (%) - 65 %

Vlakna - 19 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 175 g

Energetska vrednost porcije - 185 kcal

Natrijum - 500 mg

Masti - 5 g

Masti (%) - 9.5 %

Zasićene masti - 0.5 g

Holesterol - 0 mg

Belančevine - 10 g

Belančevine (%) - 8 %

Ugljeni hidrati - 39 g

Ugljeni hidrati (%) - 32.5 %

Vlakna - 9.5 g

Broj osoba

4

Autor:

Kuhinjica

Sastojci

    • 800 g plavog patlidžana
    • 150 g praziluka
    • 200 g kuvanog crvenog pasulja
    • 200 g kukuruza šećerca
    • 200 g tikvica
    • 2 kašike ulja
    • 200 g paradajz pelata
    • so
    • biber
    • peršun
    • 400 g crnog hleba