Plavi patlidžan uzduž preseći i izdubiti manjom kašikom, pa usitniti izvađenu sredinu. Na zagrejanom ulju prodinstati sitno sečen praziluk, dodati usitnjen patlidžan, promešati, začiniti po ukusu i dinstati još nekoliko minuta. Dodati iseckanu tikvicu i promešati, pa zatim dodati pasulj i kukuruz. Kuvati 3 minuta te dodati paradajz pelat. Začiniti peršunom i tucanom ljutom paprikom i kuvati još par minuta. Ovom smesom napuniti polutke patlidžana i zapeći u rerni 15 minuta na 200*C. Gotove ljuto punjene patlidžane servirati na dekorisan tanjir, poslužiti kao predjelo i uz krišku crnog hleba.
Plavi patlidžan je povrće sunđeraste strukture koje veoma lako upija masnoću. Za pripremu lagano punjenog patlidžana, koji će biti pogodan i za one koji vode računa o unosu energije i masti, umesto mesa, može se koristiti samo povrće i mala količinu maslinovog ulja za prelivanje.
Porcija za odraslu osobu - 350 g
Energetska vrednost porcije - 370 kcal
Natrijum - 1000 mg
Masti - 10 g
Masti (%) - 19 %
Zasićene masti - 1 g
Holesterol - 0 mg
Belančevine - 20 g
Belančevine (%) - 16 %
Ugljeni hidrati - 78 g
Ugljeni hidrati (%) - 65 %
Vlakna - 19 g
Porcija za odraslu osobu - 175 g
Energetska vrednost porcije - 185 kcal
Natrijum - 500 mg
Masti - 5 g
Masti (%) - 9.5 %
Zasićene masti - 0.5 g
Holesterol - 0 mg
Belančevine - 10 g
Belančevine (%) - 8 %
Ugljeni hidrati - 39 g
Ugljeni hidrati (%) - 32.5 %
Vlakna - 9.5 g