Oprati patlidžan, iseći na kolutove, posoliti i ocediti od soka koji će pustiti. Tako pipremljen patlidžan kratko izgrilovati. Crni luk sitno iseckati i prodinstati na maslinovom ulju. Zatim dodati mleveno meso, posoliti i dinstati sve dok meso ne promeni boju. Začiniti, preliti sokom od paradajza, promešati i kuvati dok sva tečnost ne ispari. Na puteru propržiti brašno, uliti mleko i skuvati bešamel sos. Kolutove patlidžana poređati u nauljenu posudu, dodati meso, preliti bešamelom i tako redom dok se ne potroše svi sastojci. Musaku staviti u zagrejanu rernu i peći na 200*C, oko 40 minuta. Pred kraj pečenja preko musake staviti izrendani trapist i vratiti u rernu da se zapeče par minuta dok se trapist ne rastopi.
recept by Dijana
Porcija za odraslu osobu - 470 g
Energetska vrednost porcije - 360 kcal
Natrijum - 458 mg
Masti - 19 g
Masti (%) - 45 %
Zasićene masti - 6 g
Holesterol - 73 mg
Belančevine - 27 g
Belančevine (%) - 29 %
Ugljeni hidrati - 23 g
Ugljeni hidrati (%) - 25 %
Vlakna - 7 g
Porcija za odraslu osobu - 235 g
Energetska vrednost porcije - 180 kcal
Natrijum - 229 mg
Masti - 9.5 g
Masti (%) - 22.5 %
Zasićene masti - 3 g
Holesterol - 36.5 mg
Belančevine - 13.5 g
Belančevine (%) - 14.5 %
Ugljeni hidrati - 11.5 g
Ugljeni hidrati (%) - 12.5 %
Vlakna - 3.5 g