Na delu maslinovog ulja propržiti crveni luk isečen na rebarca, dodati usitnjen beli luk i plodove mora. Posuti svežom mentom i bosiljkom, posoliti, pobiberiti i dodati obaren pirinač. Promešati, preliti belim vinom i kuvati rižoto par minuta. U gril tiganju na malo ulja izgrilovati tanko isečene kolutove plavog patlidžana. Na tanjir servirati rižoto sa plodovima mora uz grilovani patlidžan.
U nacionalnim kuhinjama mediteranskih zemalja poput Turske, Grčke i Italije, patlidžan je široko zastupljen, tako da postoji stotinjak različitih načina za njegovu pripremu. Grilovanje je samo jedan od načina na koji možete pripremiti ovo povrće koje iako nije bogato vitaminima i mineralima, sadrži celulozu, zbog čega ima pozitivan efekat na rad organa za varenje.
Porcija za odraslu osobu - 350 g
Energetska vrednost porcije - 415 kcal
Natrijum - 490 mg
Masti - 13 g
Masti (%) - 29 %
Zasićene masti - 2 g
Holesterol - 190 mg
Belančevine - 29 g
Belančevine (%) - 29 %
Ugljeni hidrati - 35 g
Ugljeni hidrati (%) - 42 %
Vlakna - 4 g
Porcija za odraslu osobu - 175 g
Energetska vrednost porcije - 207.5 kcal
Natrijum - 245 mg
Masti - 6.5 g
Masti (%) - 14.5 %
Zasićene masti - 1 g
Holesterol - 95 mg
Belančevine - 14.5 g
Belančevine (%) - 14.5 %
Ugljeni hidrati - 17.5 g
Ugljeni hidrati (%) - 21 %
Vlakna - 2 g