Toggle Navigation

 

Vanilice standard

Za spajanje vanilica i premazivanje drugih kolača se mogu koristiti različiti pekmezi. U klasičnom kulinarstvu, najviše se koristi onaj napravljen od kajsija koji ima bogat i plemenit ukus, divnu boju i opojan miris.

Plativoo
Priprema

Umutiti žumanca sa šećerom u prahu, dodati brašno, mast, koru od limuna i mleko. Zamesiti testo i rastanjiti ga oklagijom na tanak list.

Modlicama raznih oblika vaditi testo, poređati u pleh obložen papirom za pečenje i peći 15 minuta u rerni zagrejanoj na 200*C.

Vruće vanilice premazati džemom od kajsija, spajati dve po dve i uvaljati u šećer u prahu.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 20 g

Energetska vrednost porcije - 85 kcal

Natrijum - 3 mg

Masti - 4 g

Masti (%) - 48 %

Zasićene masti - 1 g

Holesterol - 15 mg

Belančevine - 1 g

Belančevine (%) - 5 %

Ugljeni hidrati - 10 g

Ugljeni hidrati (%) - 47 %

Vlakna - 0 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 10 g

Energetska vrednost porcije - 42.5 kcal

Natrijum - 1.5 mg

Masti - 2 g

Masti (%) - 24 %

Zasićene masti - 0.5 g

Holesterol - 7.5 mg

Belančevine - 0.5 g

Belančevine (%) - 2.5 %

Ugljeni hidrati - 5 g

Ugljeni hidrati (%) - 23.5 %

Vlakna - 0 g

Broj osoba

60

Vreme pripreme

45 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

    • 3 žumanca
    • 200 g šećera u prahu
    • 250 g masti
    • rendana kora od 1 limuna
    • 500 g brašna
    • 1 šoljica mleka
    • marmelade od kajsije