Toggle Navigation

 

Vanilice

Za spajanje vanilica i premazivanje drugih kolača mogu se koristiti različiti pekmezi. U klasičnom kulinarstvu najviše se koristi onaj napravljen od kajsija koji ima bogat i plemenit ukus, divnu boju i opojan miris. Međutim, često se zbog nešto tečnije konzistencije umesto pekmeza od kajsija koristi pekmez od bresaka.

Plativoo
Priprema

Brašno, margarin i šećer umesiti i staviti u frižider da odstoji najmanje dva sata. Razviti testo oklagijom i modlicom vaditi vanilice. Peći 10 minuta u rerni zagrejanoj na 200*C. Ohlađene polutke premazati pekmezom, preklopiti drugom polutkom i servirati na tanjir. Po želji uvaljati u šećer u prahu i poslužiti.
Poslastica je napravljena isključivo od namirnica biljnog porekla, pa se može uklopiti u ishranu osoba koje poste. Ipak, koristi se biljna masnoća koja ima visoku energetsku vrednost, pa treba voditi računa o veličini porcije.
 

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 40 g

Energetska vrednost porcije - 165 kcal

Natrijum - 60 mg

Masti - 8 g

Masti (%) - 44 %

Zasićene masti - 3 g

Holesterol - 0 mg

Belančevine - 2 g

Belančevine (%) - 4 %

Ugljeni hidrati - 21 g

Ugljeni hidrati (%) - 52 %

Vlakna - 0 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 20 g

Energetska vrednost porcije - 82.5 kcal

Natrijum - 30 mg

Masti - 4 g

Masti (%) - 22 %

Zasićene masti - 1.5 g

Holesterol - 0 mg

Belančevine - 1 g

Belančevine (%) - 2 %

Ugljeni hidrati - 10.5 g

Ugljeni hidrati (%) - 26 %

Vlakna - 0 g

Broj osoba

4

Autor:

Kuhinjica

Sastojci

    • 150 g brašna
    • 100 g margarina
    • 50 g šećera
    • 20 g brašna za posipanje
    • 50 g pekmeza od breskvi