Toggle Navigation

 

Torta sa crvenim vinom

Ljubitelji crvenog vina imaju puno razloga da se obraduju ovoj poslastici i to uz preporuku, jer su dokazana pozitivna fiziološka delovanja flavonoida kojih u crvenom vinu ima oko 100 mg/l, pa podižu antiksidativnu aktivnost krvi, dok resveratrol čuva ćelije od raka.

Plativoo
Priprema

Umutiti margarin sa šećerom, dodati žumance, brašno, lešnike, cimet i prašak za pecivo. Testo dobro umesiti, razviti oklagijom na papiru za pečenje, staviti u tepsiju i peći u rerni 20 minuta na 200*C.

Želatin razmutiti sa malo vode i ostaviti da odstoji.

Kruške očistiti, iseći na manje komade, staviti u šerpu, uliti vino i dodati šećer. Kuvati dok kruške ne omekšaju, a zatim ih izvaditi.

U vino dodati razmućen želatin, kratko prokuvati i prohladiti.

Umutiti pavlaku i dodati masu od vina i dobro izmešati obe smese.

Staviti na tacnu jednu koru, premazati polovinom fila, poređati kruške i staviti ostatak fila. Poklopiti drugom korom i posuti šećerom u prahu.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 120 g

Energetska vrednost porcije - 270 kcal

Natrijum - 110 mg

Masti - 12 g

Masti (%) - 40 %

Zasićene masti - 4 g

Holesterol - 10 mg

Belančevine - 5 g

Belančevine (%) - 7 %

Ugljeni hidrati - 32 g

Ugljeni hidrati (%) - 53 %

Vlakna - 3 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 60 g

Energetska vrednost porcije - 135 kcal

Natrijum - 55 mg

Masti - 6 g

Masti (%) - 20 %

Zasićene masti - 2 g

Holesterol - 5 mg

Belančevine - 2.5 g

Belančevine (%) - 3.5 %

Ugljeni hidrati - 16 g

Ugljeni hidrati (%) - 26.5 %

Vlakna - 1.5 g

Broj osoba

20

Vreme pripreme

50 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

  • Kora:
    • 1 žumance
    • 150 g mlevenih lešnika
    • 220 g brašna
    • 150 g margarina
    • 120 g šećera
    • cimet
    • 5 g praška za pecivo
  • Krem:
    • 2 kesice želatina
    • 6 krušaka
    • 500 ml crvenog vina
    • 150 g šećera
    • 250 ml slatke pavlake