Toggle Navigation

 

Torta sa ananasom

Ananas je voće izuzetne sočnosti, ali i izuzetnih zdravstvenih koristi. Zahvaljujući svojim enzimima, ananas olakšava varenje. Zbog bromelina kojeg sadrži pokazuje protvzapaljenska svojstva, poboljšava cirkulaciju i sprečava nastanak tromba, te se smatra idealnim voćem u prevenciji ateroskleroze i srčanih bolesti.

Plativoo
Priprema

Umutiti belanca sa šećerom, dodati žumanca, brašno, ulje i rendanu koru od limuna. Promešati sastojke i smesu za koru razliti u podmazan kalup. Peći u rerni zagrejanoj na 200°C oko 20 minuta. Pečenu koru ohladiti i iseći na dva dela.

Razmutiti brašno sa malo mleka. U šerpu sipati preostalo mleko, dodati šećer i vanil-šećer, promešati i zagrejati. U toplo mleko staviti razmućeno brašno i kuvati, uz stalno mešanje, dok se ne zgusne. Puding ohladiti, a zatim dodati umućen margarin. Fil dobro umutiti.

Premazati donju koru filom, staviti oceđeni ananas, preklopiti drugom korom, ponovo premazati filom i staviti ananas. Celu tortu premazati ostatkom fila.

Slatku pavlaku umutiti u šlag i dekorisati tortu. Tortu sa ananasom ostaviti da se dobro ohladi.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 200 g

Energetska vrednost porcije - 450 kcal

Belančevine - 7 g

Belančevine (%) - 6 %

Masti - 27 g

Masti (%) - 49 %

Zasićene masti - 12 g

Holesterol - 105 mg

Ugljeni hidrati - 55 g

Ugljeni hidrati (%) - 45 %

Natrijum - 150 mg

Vlakna - 1 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 100 g

Energetska vrednost porcije - 225 kcal

Belančevine - 3.5 g

Belančevine (%) - 3 %

Masti - 13.5 g

Masti (%) - 24.5 %

Zasićene masti - 6 g

Holesterol - 52.5 mg

Ugljeni hidrati - 27.5 g

Ugljeni hidrati (%) - 22.5 %

Natrijum - 75 mg

Vlakna - 0.5 g

Broj osoba

16

Vreme pripreme

60 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

  • Kora:
    • 5 jaja
    • 5 kašika šećera
    • 5 kašika brašna
    • 1 kašika ulja
    • 1 kašika rendana kora limuna
  • Krem:
    • 800 ml mleka
    • 10 kašika brašna
    • 400 g šećera
    • 2 vanilin-šećera
    • 250 g margarina
    • 400 g ananasa
  • Dekoracija:
    • 500 ml slatke pavlake
Ključne reči:
ananas šećer mleko brašno margarin